Makaron z duszoną botwinką i serem
Czy wiesz, że botwinka to jedno z najbardziej wartościowych wiosennych warzyw? Te zielono-czerwone młode liście i korzenie buraków są świetnym źródłem takich składników jak: żelazo, wapń, magnez, potas i beta-karoten. I tu ciekawostka – bo 100 g botwinki zawiera tyle wapnia co…100 ml mleka! Naprawdę warto ją więc jeść. A jeśli nie masz pomysłu na przygotowanie młodych buraków z liśćmi, to polecamy nasz makaron z botwinką. Jest pyszny, prosty, pożywny, a do tego…świetnie wygląda na talerzu. Smacznego!
        Kategorie
          
          
          
          
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
           
            160 g 
           
         | 
        
           
               botwinki
             
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              ząbek czosnku
             
                          
                6 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka oliwy
             
                          
                5 g
               
                       | 
          
| 
           
            100 g 
           
         | 
        
           
               makaronu
             
                       | 
          
| 
           
            5
           
         | 
        
           
              plastrów sera halloumi
             
                          
                125 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta soli
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta pieprzu
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              łyżki octu
             
                          
                5 g
               
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Botwinkę myjemy. Buraczki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, łodygi z liśćmi kroimy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną botwinkę. Chwilę smażymy, dodajemy 2 łyżki wody, przykrywamy pokrywką i dusimy przez czas gotowania makaronu.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
W międzyczasie kroimy ser i przesmażamy na suchej patelni na złoty kolor.
Odcedzony makaron dodajemy do botwinki. Doprawiamy solą, pieprzem i octem. Przekładamy na talerz i podajemy z serem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.