Makaron z duszoną botwinką i serem
Czy wiesz, że botwinka to jedno z najbardziej wartościowych wiosennych warzyw? Te zielono-czerwone młode liście i korzenie buraków są świetnym źródłem takich składników jak: żelazo, wapń, magnez, potas i beta-karoten. I tu ciekawostka – bo 100 g botwinki zawiera tyle wapnia co…100 ml mleka! Naprawdę warto ją więc jeść. A jeśli nie masz pomysłu na przygotowanie młodych buraków z liśćmi, to polecamy nasz makaron z botwinką. Jest pyszny, prosty, pożywny, a do tego…świetnie wygląda na talerzu. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
160 g
|
botwinki
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
łyżeczka oliwy
5 g
|
100 g
|
makaronu
|
5
|
plastrów sera halloumi
125 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżki octu
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Botwinkę myjemy. Buraczki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, łodygi z liśćmi kroimy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną botwinkę. Chwilę smażymy, dodajemy 2 łyżki wody, przykrywamy pokrywką i dusimy przez czas gotowania makaronu.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
W międzyczasie kroimy ser i przesmażamy na suchej patelni na złoty kolor.
Odcedzony makaron dodajemy do botwinki. Doprawiamy solą, pieprzem i octem. Przekładamy na talerz i podajemy z serem.