Makaron z duszoną botwinką i serem

Makaron z duszoną botwinką i serem

Czy wiesz, że botwinka to jedno z najbardziej wartościowych wiosennych warzyw? Te zielono-czerwone młode liście i korzenie buraków są świetnym źródłem takich składników jak: żelazo, wapń, magnez, potas i beta-karoten. I tu ciekawostka – bo 100 g botwinki zawiera tyle wapnia co…100 ml mleka! Naprawdę warto ją więc jeść. A jeśli nie masz pomysłu na przygotowanie młodych buraków z liśćmi, to polecamy nasz makaron z botwinką. Jest pyszny, prosty, pożywny, a do tego…świetnie wygląda na talerzu. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
2,00/5
(z 2 ocen)
Makaron z duszoną botwinką i serem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Dobre na cholesterol Dobre na cholesterol
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

429 kcal Kalorie
21 g Białko
20 g Tłuszcze
38 g Węglowodany
936 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
160 g
 botwinki
1
ząbek czosnku
6 g
1
łyżeczka oliwy
5 g
100 g
 makaronu
5
plastrów sera halloumi
125 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżki octu
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

429 kcal Kalorie
21 g Białko
20 g Tłuszcze
38 g Węglowodany
936 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Botwinkę myjemy. Buraczki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, łodygi z liśćmi kroimy.

2

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną botwinkę. Chwilę smażymy, dodajemy 2 łyżki wody, przykrywamy pokrywką i dusimy przez czas gotowania makaronu.

3

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

4

W międzyczasie kroimy ser i przesmażamy na suchej patelni na złoty kolor.

5

Odcedzony makaron dodajemy do botwinki. Doprawiamy solą, pieprzem i octem. Przekładamy na talerz i podajemy z serem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.