Makaron w sosie z pieczonej papryki
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
makaronu spaghetti pełnoziarnistego
|
150 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
sos: |
|
3
|
sztuki papryk czerwonych
510 g
|
2
|
sztuki pomidorów suszonych
40 g
|
0,4
|
szklanki mleka
100 g
|
1
|
łyżka koncentratu pomidorowego
25 g
|
1
|
łyżka soku z limonki
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
do podania: |
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
0,5
|
garści bazylii świeżej
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 230 stopni, góra – dół.
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Papryki kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 5 min, obracamy i z drugiej strony również pieczemy 5 minut. Boki papryk powinny być czarne.
Z upieczonych papryk zdejmujemy skórkę.
Mięso kroimy na kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej oliwie.
W garnku umieszczamy papryki, , suszone pomidory, mleko, koncentrat pomidorowy, sok z limonki. Podgrzewamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Blendujemy na gładki sos. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Do sosu dodajemy mięso, mieszamy.
Makaron podajemy z sosem i połówkami pomidorków. Posypujemy świeżą bazylią.