Makaron penne z tuńczykiem, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Nie wiesz, jak przemycić ryby do jadłospisu? My polecamy makaron penne z tuńczykiem, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi. Znajdziesz tu takie super składniki odżywcze jak kwasy omega-3, żelazo, beta-karoten czy witaminę C. A to wszystko w przystępnej formie, która posmakuje nawet tym, którzy na co dzień nie przepadają za rybami.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1,5
|
opakowania tuńczyka
180 g
|
200 g
|
brokuła
|
100 g
|
makaronu pełnoziarnistego
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
75 g
|
szpinaku
|
10
|
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki, pomidorki kroimy na pół.
Siekamy cebulę i czosnek.
W rondelku rozgrzewamy oliwę i dusimy na niej cebulę, czosnek, szpinak i brokuła.
Gdy warzywa lekko zmiękną dodajemy odcedzonego tuńczyka i dusimy przez chwilę.
W międzyczasie gotujemy makaron według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
Uduszone warzywa z tuńczykiem przyprawiamy solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki i dodajemy pomidorki koktajlowe.
Do całości dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy.
Gotowy makaron wykładamy na talerz, podajemy z warzywami.
Smacznego!