Delikatne pulpeciki mięsne w sosie pomidorowo warzywnym z makaronem
Nie masz pomysłu na obiad? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na makaron penne z sosem warzywnym i pulpecikami! Ten pełnowartościowy posiłek o delikatnym smaku, świetnie sprawdzi się w roli rodzinnego obiadu – pokochają go zarówno dzieci, jak i dorośli, z pewnością zagości więc na Twoim stole na dłużej.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
500 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
300 g
|
makaronu pełnoziarnistego
|
2
|
sztuki papryki czerwonej
340 g
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
opakowanie pomidorów krojonych z puszki
400 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
3
|
łyżeczki czosnku granulowanego
3 g
|
1
|
garść bazylii
3 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji.
Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy paprykę słodką, czosnek granulowany oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy i odstawiamy.
Paprykę, cukinię i cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i dodajemy warzywa, podsmażamy, aż zmiękną. Następnie dodajemy pomidory w puszce i 400 ml wody.
Z mięsa formujemy pulpeciki, które układamy na sosie, ciągle podgrzewając na małym ogniu. Gotujemy około 10 minut, na koniec posypujemy posiekaną bazylią i pietruszką.
Sos podajemy z makaronem. Smacznego!