Delikatne pulpeciki mięsne w sosie pomidorowo warzywnym z makaronem
Nie masz pomysłu na obiad? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na makaron penne z sosem warzywnym i pulpecikami! Ten pełnowartościowy posiłek o delikatnym smaku, świetnie sprawdzi się w roli rodzinnego obiadu – pokochają go zarówno dzieci, jak i dorośli, z pewnością zagości więc na Twoim stole na dłużej.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
500 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
|
300 g
|
makaronu pełnoziarnistego
|
|
2
|
sztuki papryki czerwonej
340 g
|
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
|
1
|
opakowanie pomidorów krojonych z puszki
400 g
|
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
|
3
|
łyżeczki czosnku granulowanego
3 g
|
|
1
|
garść bazylii
3 g
|
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
|
1,5
|
szklanki bulionu
375 g
|
|
2
|
łyżki bułki tartej
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji.
Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy bułkę tartą, paprykę słodką, czosnek granulowany oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy i odstawiamy.
Paprykę, cukinię i cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i dodajemy cebulę, czosnek i paprykę. Dusimy na średnim ogniu pod przykryciem, aż lekko zmiękną. Następnie dodajemy cukinię i smażymy dodatkowe 2 – 3 minuty. Podczas gdy warzywa się duszą, formujemy małe pulpeciki.
Do warzyw wlewamy bulion, zagotowujemy i wrzucamy pojedynczo pulpeciki. Przykrywamy i gotujemy, aż mięso przestanie być surowe z wierzchu. Dolewamy pomidory. Gotujemy około 10 minut, na koniec posypujemy posiekaną bazylią i pietruszką. Jeśli wolimy gęsty sos, gotujemy wszytko na większym ogniu bez przykrycia, jeśli wolimy rzadszy, dolewamy więcej bulionu.
Sos podajemy z makaronem. Smacznego!
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.