Warzywny sos z mięsem mielonym i makaronem
Prostota może zachwycać. Tak właśnie jest z tym przepisem – proste składniki tworzą idealnie zestawienie różnorodnych smaków. Makaron penne z indykiem, pomidorami i cukinią z jednej strony bardzo lekki, z drugiej sycący i aromatyczny – z pewnością bardzo Ci zasmakuje.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
7
|
łodyg selera naciowego
315 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
2
|
sztuki cebuli
160 g
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
380 g
|
1
|
łyżka koncentratu pomidorowego
25 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
1
|
łyżeczka czosnku granulowanego
1 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
1
|
łyżeczka bazylii suszonej
4 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
300 g
|
makaronu penne
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy starte warzywa: marchewkę, seler naciowy, pietruszkę, pokrojoną cukinię, posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażone warzywa przekładamy do miseczki.
Na tej samej patelni podsmażamy mielonego indyka z przyprawami przez około 10 minut. Dodajemy warzywa i pomidory z puszki, koncentrat, Wlewamy 400 ml wody i dusimy jeszcze przez około 15 minut.
Makaron łączymy z sosem.
Smacznego!