
Warzywny sos z mięsem mielonym i makaronem
Prostota może zachwycać. Tak właśnie jest z tym przepisem – proste składniki tworzą idealnie zestawienie różnorodnych smaków. Makaron penne z indykiem, pomidorami i cukinią z jednej strony bardzo lekki, z drugiej sycący i aromatyczny – z pewnością bardzo Ci zasmakuje.

Kategorie








Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
400 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
7
|
łodyg selera naciowego
315 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
2
|
sztuki cebuli
160 g
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
380 g
|
1
|
łyżka koncentratu pomidorowego
25 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
1
|
łyżeczka czosnku granulowanego
1 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
1
|
łyżeczka bazylii suszonej
4 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
300 g
|
makaronu penne
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę , podsmażamy starte warzywa: marchew, seler naciowy, pietruszkę, pokrojoną cukinię, posiekaną cebulę oraz czosnek do miękkości (w razie potrzeby możemy dodać odrobinę wody, aby warzywa się nie przypaliły). Podsmażone warzywa przekładamy do miseczki.
Na tej samej patelni podsmażamy mięso przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy przyprawy (oregano , czosnek granulowany, słodka papryka, bazylia suszona, sól oraz pieprz wedle uznania. Dodajemy warzywa, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy. Wlewamy 100 ml wody i dusimy jeszcze przez około 15 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Makaron łączymy z sosem.
Smacznego!
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.