Lunchbox Zielone mini babeczki, owoce i warzywa
Drugie śniadanie na drogę? Wcale nie musi bazować na kanapkach! A dowodem niech będzie nasz przepis na lunchbox Zielone mini babeczki, owoce i warzywa. W głównej roli: małe muffinki w orzeźwiającym zielonym kolorze, który zawdzięczają dodatkowi świeżego szpinaku pełnego witaminy C, beta-karotenu i wapnia. Lunchbox dopełniają jeszcze słodkie winogrona i chrupiące cząstki marchewki. Po taki śniadaniowy box aż chce się sięgać!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Muffinki: |
|
100 g
|
szpinaku
|
7,5
|
łyżki mąki pszennej
90 g
|
10
|
łyżeczek oleju rzepakowego
50 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
|
8
|
szczypt soli
2 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
Do podania: |
|
100 g
|
winogron
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Świeży szpinak umieszczamy na 2 minuty w gotującej się wodzie, odcedzamy i oblewamy zimną wodą. Jeżeli używamy mrożonego szpinaku, to rozmrażamy go i dobrze odsączamy z wody.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Jajko i olej miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i czosnek, miksujemy.
Dodajemy szpinak i delikatnie mieszamy.
Ciasto nakładamy do foremek, do 2/3 wysokości. Pieczemy przez 20-25 minut, do suchego patyczka.
Babeczki podajemy z dodatkami.