
Lunchbox Sałatka z jajkiem i szynką, bułka, owoce
Sycący, pełen wartości odżywczych i idealny do pracy albo na drogę. Taki jest nasz przepis na lunchbox Sałatka z jajkiem i szynką, bułka, owoce. Czyli połączenie wyrazistej jajecznej sałatki z groszkiem i sosem majonezowym, grahamki i super zdrowych dodatków – jabłka, winogron i nerkowców. Całość pysznie smakuje, a do tego dostarcza mnóstwa polifenoli, białka, żelaza, błonnika czy cynku. Smacznego!

Kategorie






Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
1
|
sztuka jaja kurzego
56 g
|
4
|
plastry szynki z indyka
60 g
|
0,2
|
opakowania zielonego groszku
40 g
|
0,1
|
opakowania jogurtu naturalnego 2%
20 g
|
0,5
|
łyżki majonezu light
10 g
|
1
|
łyżeczka szczypiorku siekanego
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
sztuka jabłka
150 g
|
50 g
|
winogron
|
15 g
|
orzechów nerkowca
|
1
|
sztuka bułki grahamki
70 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Jajko gotujemy na twardo. Umieszczamy jajko w rondelku i zalewamy je wodą tak, aby były w całości przykryte. Gotujemy na średnim ogniu przez około 7-8 minut od momentu zagotowania się wody. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia, odlewamy gorącą wodę i zalewamy jajko zimną wodą, aby się schłodziło. Czekamy około 5 minut i obieramy je.
Szynkę kroimy w małą kostkę. Szczypiorek siekamy. Jajka kroimy w większą kostkę. Groszek konserwowy odsączamy z zalewy.
W misce mieszamy pokrojoną szynkę, jajka i groszek. Dodajemy majonez oraz jogurt naturalny i mieszamy wszystkie składniki. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
Owoce myjemy. Jabłko kroimy w cząstki.
Pieczywo kroimy na mniejsze kawałki wzdłuż, aby przypominały kształtem małe bagietki.
Do lunchboxa przekładamy przygotowaną sałatkę. Obok układamy owoce, orzechy oraz pieczywo.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.