
Bułka na mleku – z konkursu Podopiecznych
Masz ochotę na coś lekkiego? Coś, co przypomni Ci czasy dzieciństwa? Bułka na mleku to przepis, który łączy pokolenia! Kajzerka nasiąknięta ciepłym mlekiem otula niczym puszysty koc, a podana z jabłkiem, cynamonem i orzechami stanowi całkiem pełnowartościową opcję. Co więcej – takie danie dostarcza mocy wapnia i polifenoli. Smacznego!

Kategorie




Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka kajzerki
50 g
|
1
|
szklanka mleka
250 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
0,5
|
sztuki jabłka
75 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
20 g
|
orzechów nerkowca
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Bułkę rwiemy na małe kawałki i wkładamy do miseczki.
W garnku podgrzewamy mleko na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
Dodajemy erytrol i mieszamy, aż się rozpuści.
Ciepłe mleko wlewamy do miseczki z bułką i mieszamy, aż bułka wchłonie mleko i stanie się miękka.
Jabłko kroimy w drobną kostkę, orzechy drobno siekamy. Dodajemy do dania. Całość posypujemy cynamonem.
Podajemy od razu, najlepiej na ciepło.