
Łosoś ze szparagami i kaszą
Co pasuje do świeżych, wiosennych szparagów? Większość osób odpowiada „jajko” – i to prawda, ale szparagi tworzą także pyszny duet z rybą. Dlatego jeśli szukasz pomysłu na obiad z tymi zielonymi warzywami w roli głównej, nasz przepis – łosoś ze szparagami i kaszą będzie strzałem w dziesiątkę. Ryba w marynacie cytrynowo-sojowej łączy się tu bowiem ze szparagami i kuskusem tworząc prawdziwą smakową ucztę. A składniki odżywcze? Znajdziesz tu m.in. moc witaminy D, kwasów omega-3, folianów, żelaza, błonnika czy białka. Smacznego!

Kategorie




Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
300 g
|
łososia
|
10
|
sztuk zielonych szparagów
300 g
|
150 g
|
kaszy kuskus
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1,5
|
łyżki sosu sojowego
15 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki – łamiemy je w miejscu naturalnego zgięcia. W dużym garnku zagotowujemy wodę (tyle, żeby szparagi były przykryte) i solimy ją. Wrzucamy szparagi i gotujemy bez przykrycia przez około 3–4 minuty – do miękkości, ale tak, żeby pozostały jędrne i zachowały intensywny zielony kolor. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, żeby zatrzymać gotowanie.
Rybę delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy z obu stron pieprzem, odrobiną soli, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz skrapiamy sokiem z cytryny i sosem sojowym. Odstawiamy na 5 minut, by się zamarynował.
Rozgrzewamy patelnię z oliwą na średnim ogniu. Kładziemy rybę i smażymy bez przykrycia przez 4–5 minut, aż się zrumieni i łatwo będzie odchodzić od patelni. Odwracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 3–4 minuty – do momentu, aż ryba będzie soczysta i delikatna w środku, ale nie surowe.
Na talerze nakładamy kuskus, obok układamy szparagi, a na wierzchu kładziemy gorącego łososia. Całość dekorujemy posiekaną natką pietruszki opcjonalnie skrapiamy sokiem z cytryny.