Łosoś z marchewką i ziemniakami
Łosoś przez wielu zaliczany jest do tzw. żywności „superfoods” – i nic dziwnego. Ta smaczna ryba jest bowiem świetnym źródłem przeciwzapalnych kwasów omega-3…i nie tylko! Delikatne, różowe mięso łososia kryje w sobie także moc jodu, cynku i witamin: D, E, B1, B2, B6 i B12. Masz ochotę na obiad z łososiem w roli głównej? Łosoś z marchewką i ziemniakami będzie strzałem w dziesiątkę! To lekkostrawne danie jest nie tylko mega pożywne, ale też proste w wykonaniu – i posmakuje nawet największym niejadkom. Koniecznie wypróbuj!
        Kategorie
          
          
          
          
          
          
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
           
            125 g 
           
         | 
        
           
               łososia
             
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              sztuki ziemniaków
             
                          
                140 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              sztuki marchewki
             
                          
                160 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżki soku z cytryny
             
                          
                12 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              łyżeczki ziół prowansalskich
             
                          
                1,5 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta soli
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta pieprzu
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka oliwy z oliwek
             
                          
                5 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka natki pietruszki
             
                          
                5 g
               
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.
Ziemniaki i marchew myjemy, obieramy i kroimy na cienkie talarki.
Rybę nacieramy sokiem z cytryny i przyprawami. Następnie razem z pokrojonymi warzywami przekładamy do rękawa do pieczenia. Rękaw umieszczamy na blaszce i pieczemy przez ok. 30-35 minut.
Gotowe danie przekładamy na talerz i polewamy oliwą. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.