Łosoś z marchewką i ziemniakami
Łosoś przez wielu zaliczany jest do tzw. żywności „superfoods” – i nic dziwnego. Ta smaczna ryba jest bowiem świetnym źródłem przeciwzapalnych kwasów omega-3…i nie tylko! Delikatne, różowe mięso łososia kryje w sobie także moc jodu, cynku i witamin: D, E, B1, B2, B6 i B12. Masz ochotę na obiad z łososiem w roli głównej? Łosoś z marchewką i ziemniakami będzie strzałem w dziesiątkę! To lekkostrawne danie jest nie tylko mega pożywne, ale też proste w wykonaniu – i posmakuje nawet największym niejadkom. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
125 g
|
łososia
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
2
|
sztuki marchewki
160 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.
Ziemniaki i marchew myjemy, obieramy i kroimy na cienkie talarki.
Rybę nacieramy sokiem z cytryny i przyprawami. Następnie razem z pokrojonymi warzywami przekładamy do rękawa do pieczenia. Rękaw umieszczamy na blaszce i pieczemy przez ok. 30-35 minut.
Gotowe danie przekładamy na talerz i polewamy oliwą. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.