Lekka sałatka gyros z wieprzowiną

5 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,57/5
(z 7 ocen)
Lekka sałatka gyros z wieprzowiną
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Dobre na cholesterol Dobre na cholesterol
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

402 kcal Kalorie
26 g Białko
10 g Tłuszcze
53 g Węglowodany
125 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
2
porcje mięsa wieprzowego z karkówki
200 g
10
łyżek jogurtu greckiego
200 g
2
sztuki ogórka
300 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
sztuka cebuli czerwonej
110 g
1
sztuka papryki czerwonej
170 g
10
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
4
łyżeczki koperku
16 g
3
łyżki soku z cytryny
18 g
2
łyżeczki przyprawy gyros
10 g
0,8
porcji kaszy bulgur
150 g
1
szczypta soli i pierzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

402 kcal Kalorie
26 g Białko
10 g Tłuszcze
53 g Węglowodany
125 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Kaszę bulgur gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Mięso kroimy w paski, przyprawiamy przyprawą gyros. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie pieczemy mięso w 200 stopniach z termoobiegiem do miękkości.

3

Jogurt grecki łączymy z jednym ogórkiem startym na tarce, posiekanym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

4

Kaszę łączymy z pokrojonymi warzywami, układamy na talerzu. Następnie układamy mięso z sosem.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?