
Lekka sałatka gyros z wieprzowiną

Kategorie








Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
397
kcal
Kalorie
26
g
Białko
10
g
Tłuszcze
53
g
Węglowodany
121
mg
Sód
10
g
Błonnik
Składniki
200 g
|
mięsa wieprzowego z karkówki
|
0,5
|
opakowania jogurtu greckiego
200 g
|
2
|
sztuki ogórka
300 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka cebuli czerwonej
80 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
10
|
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
|
4
|
łyżeczki koperku
16 g
|
3
|
łyżki soku z cytryny
18 g
|
2
|
łyżeczki przyprawy gyros
10 g
|
150 g
|
kaszy bulgur
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pierzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
397
kcal
Kalorie
26
g
Białko
10
g
Tłuszcze
53
g
Węglowodany
121
mg
Sód
10
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1
Kaszę bulgur gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
2
Mięso kroimy w paski, przyprawiamy przyprawą gyros. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie pieczemy mięso w 200 stopniach z termoobiegiem do miękkości min 30 minut.
3
Jogurt grecki łączymy z jednym ogórkiem startym na tarce, posiekanym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
4
Warzywa myjemy, kroimy. Koperek siekamy.
5
Kaszę łączymy z pokrojonymi warzywami i koperkiem, układamy na talerzu. Następnie układamy mięso z sosem.
Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
