Leczo z kurczakiem

Leczo z kurczakiem

Leczo – klasyczna węgierska potrawa, która znana jest dzięki swojemu oryginalnemu smakowi oraz niezwykłej prostocie przygotowania, to idealny pomysł na pyszny i szybki obiad. Jeżeli zgadzasz się z powyższym stwierdzeniem, koniecznie wypróbuj nasze leczo z kurczakiem! Stanowi ono świetny kandydat na stół osoby będącej na diecie – jego podstawę stanowią bowiem dostarczające mocy witamin warzywa, doprawione mieszanką świeżej bazylii i przypraw.

10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,31/5
(z 70 ocen)
Leczo z kurczakiem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

365 kcal Kalorie
45 g Białko
7 g Tłuszcze
37 g Węglowodany
2659 mg Sód
12 g Błonnik

Składniki
500 g
 mięsa z piersi kurrczaka
4
sztuki pomidorów
640 g
1
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
2
łyżki koncentratu pomidorowego
50 g
2
sztuki cebuli
160 g
3
sztuki papryki czerwonej
510 g
2
sztuki cukinii
400 g
1
garść świeżej bazylii
3 g
2
łyżeczki papryki słodkiej
6 g
1
szklanka bulionu warzywnego
250 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
łyżeczka papryki ostrej
3 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

365 kcal Kalorie
45 g Białko
7 g Tłuszcze
37 g Węglowodany
2659 mg Sód
12 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Leczo z kurczakiem wymaga użycia kilku warzyw, dlatego zacznij od ich przygotowania. Najpierw oczyść je dokładnie pod zimną, bieżącą wodą.

2

Tradycyjnie leczo z kurczakiem zawiera cukinię. Jeżeli masz młodą cukinię, nie musisz jej obierać. Po umyciu tylko obetnij jej końce. Gdy cukinia ma grubszą skórkę, smaczniejsza będzie bez niej. Pamiętaj, aby obierać ją cienko, żeby nie stracić zbyt wiele miąższu. Jeśli gniazdo nasienne jest przerośnięte, również je usuń. Wydłubiesz je skutecznie łyżką. W większości przypadków nie jest to jednak konieczne. Aby zrobić leczo składniki najlepiej kroić w kostkę i tak też zrób z cukinią.

3

W związku z tym, że leczo jest pełne warzyw, jest to świetne danie dla osób, którym zależy na prawidłowej masie ciała. Wśród warzyw, które dodajemy do dania, znajduje się też papryka. Wytnij z niej środek i pokrój w grubą kostkę.

4

Żeby leczo z kurczakiem i cukinią zyskało bardziej wyrazisty smak, przyda się cebula. Obierz ją, a następnie pokrój w dość drobną kostkę.

5

Chociaż leczo z piersią z kurczaka wymaga nieco pracy, to warto poświęcić czas na to danie. Przygotuj garnek z grubym dnem. Wlej do niego oliwę. Ustaw palnik na niedużą moc, maksymalnie na średnią. Rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną cebulę. Podsmażaj ją przez ok. 10 minut, aby się zeszkliła, lecz nie przyrumieniła. Potem dodaj pokrojoną cukinię i paprykę.

6

Sparz świeże pomidory wrzątkiem, aby łatwo ściągnąć skórkę palcami. Nasze fit leczo jest też wzbogacone pomidorami z puszki. Jedne i drugie pokrój w kostkę lub zblenduj. Dodaj je do garnka z pozostałymi warzywami. W dobrym leczo z kurczaka nie może też zabraknąć koncentratu pomidorowego. Również wrzuć go do garnka i dobrze wymieszaj całość.

7

Duś warzywa przez ok. 10 minut. Następnie wlej bulion. Dopraw pieprzem, a także słodką i ostrą papryką.

8

Skoro to przepis na leczo z kurczakiem, najwyższa pora na przygotowanie samego kurczaka. Z piersi kurczaka usuń nieapetyczne, niepotrzebne cząstki takie jak włókna i żyłki. Pokrój mięso na kawałki wielkości ok. 2 cm. Możesz je lekko osolić. Tak przygotowane wrzuć do gotujących się warzyw. Dodaj również bazylię. Leczo z cukinią i kurczakiem musi się teraz gotować przez ok. 15 minut. Gotuj pod przykrywką. Zamieszaj potrawę co jakiś czas.

9

Już wiesz, jak przygotować leczo dietetyczne, które będzie smakować całej rodzinie. Skorzystaj z pysznej i zdrowej propozycji!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.