Leczo z ciecierzycą i chorizo

Leczo z ciecierzycą i chorizo

Potrzebujesz przepisu na szybki obiad? Leczo z ciecierzycą i chorizo sprawdzi się doskonale! To jednogarnkowe danie jest nie tylko niesamowicie proste w wykonaniu, ale także pyszne i superpożywne. To świetne rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie mają czasu na godziny spędzone w kuchni — albo zwyczajnie nie przepadają za gotowaniem.

5 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,39/5
(z 18 ocen)
Leczo z ciecierzycą i chorizo
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

494 kcal Kalorie
21 g Białko
15 g Tłuszcze
71 g Węglowodany
1716 mg Sód
20 g Błonnik

Składniki
14
plastrów chorizo
98 g
480 g
 ciecierzycy konserwowej
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
2
opakowania pomidorów w puszce
800 g
2
łyżeczki papryki słodkiej
6 g
3
sztuki papryki
510 g
1
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
9
kromek chleba żytniego razowego
270 g
3
łyżeczki erytrolu
15 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

494 kcal Kalorie
21 g Białko
15 g Tłuszcze
71 g Węglowodany
1716 mg Sód
20 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Siekamy cebulę i czosnek, chorizo i paprykę kroimy w kostkę.

2

W rondlu rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy chorizo.

3

Gdy chorizo się przesmaży, dodajemy cebulę, czosnek i dusimy razem z kiełbasą, aż się zeszkli.

4

Gdy cebula się zeszkli, dodajemy paprykę i dusimy. Następnie dodajemy odcedzoną ciecierzycę i pomidory z puszki. Całość gotujemy przez około 5 minut.

5

Ugotowane leczo przyprawiamy solą, pieprzem, papryką wędzoną i w razie potrzeby słodzimy ksylitolem. Podajemy z pieczywem.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.