Leczo z ciecierzycą i chorizo
Potrzebujesz przepisu na szybki obiad? Leczo z ciecierzycą i chorizo sprawdzi się doskonale! To jednogarnkowe danie jest nie tylko niesamowicie proste w wykonaniu, ale także pyszne i superpożywne. To świetne rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie mają czasu na godziny spędzone w kuchni — albo zwyczajnie nie przepadają za gotowaniem.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
14
|
plastrów chorizo
98 g
|
480 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
2
|
opakowania pomidorów w puszce
800 g
|
2
|
łyżeczki papryki słodkiej
6 g
|
3
|
sztuki papryki
510 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
9
|
kromek chleba żytniego razowego
270 g
|
3
|
łyżeczki erytrolu
15 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Siekamy cebulę i czosnek, chorizo i paprykę kroimy w kostkę.
W rondlu rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy chorizo.
Gdy chorizo się przesmaży, dodajemy cebulę, czosnek i dusimy razem z kiełbasą, aż się zeszkli.
Gdy cebula się zeszkli, dodajemy paprykę i dusimy. Następnie dodajemy odcedzoną ciecierzycę i pomidory z puszki. Całość gotujemy przez około 5 minut.
Ugotowane leczo przyprawiamy solą, pieprzem, papryką wędzoną i w razie potrzeby słodzimy ksylitolem. Podajemy z pieczywem.
Smacznego!