Kuskus z kurczakiem i warzywami
Kuskus, czyli wytwarzany z mąki pszennej rodzaj kaszy, to typowy produkt używany w kuchni krajów północnej Afryki. Nasz kuskus z kurczakiem i warzywami, łączy w sobie smaki kuminu, kolendry i nasion granatu pochodzące z niezwykle aromatycznej tradycji kulinarnej tego rejonu, z polskimi warzywami oraz delikatnym mięsem z kurczaka. Jest to świetna propozycja na obiad, kolację lub posiłek zabrany do pracy – wybór należy do Ciebie!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
300 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
150 g
|
kuskusu
|
3
|
łyżki nasion granatu
45 g
|
0,5
|
sztuki papryki żółtej
85 g
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
0,5
|
sztuki cytryny
40 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
3
|
łyżeczki czosnku granulowanego
3 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
1
|
łyżeczka kolendry suszonej
1 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso kroimy w większą kostkę, następnie polewamy oliwą i dodajemy przyprawy. Mieszamy i odstawiamy.
Kaszę przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Ogórka, cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Siekamy natkę pietruszki. Granata przecinamy na pół i wyjmujemy nasiona.
Na rozgrzanej patelni smażymy kurczaka przez około 7-9 minut.
Pokrojone warzywa, natkę pietruszki oraz granat łączymy z kuskusem i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Kuskus podajemy z kurczakiem.