Kurczak ze szparagami zapiekany w sosie
Uwielbiasz szparagi, a nie wiesz jak je przygotować? Mam dla ciebie wspaniały przepis odpowiedni na obiad – kurczak ze szparagami zapiekany w sosie. Poczujesz niesamowity smak szparagów, a kurczak w takiej postaci przeniesie Cię w zupełnie nowy świat smaków!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
450 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
7
|
sztuk zielonych szparagów
210 g
|
2
|
łyżki mąki jaglanej
20 g
|
0,8
|
szklanki bulionu warzywnego
200 g
|
5
|
opakowań jogurtu greckiego
100 g
|
2
|
plastry startej mozzarelli
30 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu cayenne
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kurczaka kroimy i doprawiamy przyprawami.
Rozgrzewamy oliwę (połowę) na patelni, którą możemy włożyć do piekarnika. Ewentualnie możemy skorzystać z naczynia żaroodpornego zamiast patelni.
Kurczaka podsmażamy do lekkiego zarumienienia, przez około 4 minuty, po czym przekładamy na talerz i odstawiamy. Dodajemy pozostałą oliwę na patelnię, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy przez 1 minutę, po czym dodajemy pokrojone szparagi i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Smażymy warzywa przez kolejne 2-3 minuty, aż zaczną mięknąć. Posypujemy mąką i smażymy mieszając przez 1 minutę.
Dodajemy kurczaka i mieszamy. Wlewamy bulion i gotujemy 2-3 minuty.
Odstawiamy patelnię. Dodajemy startą mozzarellę, jogurt i mieszamy. Wierzch posypujemy mozzarellą.
Wkładamy patelnię do nagrzanego piekarnika i zapiekamy aż ser się rozpuści. Smacznego!