Kurczak ze szparagami zapiekany w sosie

Kurczak ze szparagami zapiekany w sosie

Uwielbiasz szparagi, a nie wiesz jak je przygotować? Mam dla ciebie wspaniały przepis odpowiedni na obiad – kurczak ze szparagami zapiekany w sosie. Poczujesz niesamowity smak szparagów, a kurczak w takiej postaci przeniesie Cię w zupełnie nowy świat smaków!

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,67/5
(z 3 ocen)
Kurczak ze szparagami zapiekany w sosie
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low glycemic index Low glycemic index
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

451 kcal Kalorie
57 g Białko
21 g Tłuszcze
10 g Węglowodany
639 mg Sód
2 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
450 g
 mięsa z piersi kurczaka
0,5
sztuki cebuli
40 g
2
ząbki czosnku
12 g
7
sztuk zielonych szparagów
210 g
0,8
szklanki bulionu warzywnego
200 g
0,3
opakowania jogurtu greckiego
100 g
2
plastry startej mozzarelli
30 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
szczypta pieprzu cayenne
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

451 kcal Kalorie
57 g Białko
21 g Tłuszcze
10 g Węglowodany
639 mg Sód
2 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Przygotowujemy patelnię o średnicy około 24 cm, którą można włożyć do piekarnika (lub naczynie żaroodporne o podobnej wielkości).

2

Bulion warzywny rozrabiamy zgodnie z instrukcjami na słoiczku

3

Kurczaka kroimy w małe, równe kawałki. Następnie posypujemy solą, pieprzem oraz pieprzem cayenne do smaku. Cebulę kroimy w małą kostkę. Czosnek drobno siekamy. Szparagi kroimy na 1–2 cm kawałki. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach.

4

Rozgrzewamy patelnię z oliwą na średnim ogniu. Wrzucamy kurczaka i smażymy na średnim ogniu około 4 minuty, aż delikatnie się zarumieni. Przekładamy kurczaka na talerz.

5

Wrzucamy cebulę oraz czosnek i smażymy 1 minutę, do zeszklenia. Dodajemy na patelnię szparagi. Doprawiamy solą oraz pieprzem według własnego smaku. Smażymy 2–3 minuty, aż lekko zmiękną, ale pozostaną jędrne.

6

Wrzucamy z powrotem kurczaka i mieszamy. Wlewamy bulion warzywny i gotujemy na średnim ogniu 2–3 minuty, aż smaki się połączą.

7

Zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy na 1 minutę, aby temperatura lekko spadła. Dodajemy ser oraz jogurt, mieszamy do połączenia składników. 1/3 sera zostawiamy do posypania wierzchu.

8

Jeśli chcemy zapiekać danie w naczyniu żaroodpornym, na tym etapie przekładamy danie do przygotowanego naczynia. Wyrównujemy wierzch i równomiernie posypujemy całość resztą sera.

9

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C góra–dół (lub 170°C termoobieg).

10

Wkładamy patelnię do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 5–7 minut, aż ser na wierzchu całkowicie się rozpuści i lekko się zarumieni.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera