Kurczak ze szparagami zapiekany w sosie
Uwielbiasz szparagi, a nie wiesz jak je przygotować? Mam dla ciebie wspaniały przepis odpowiedni na obiad – kurczak ze szparagami zapiekany w sosie. Poczujesz niesamowity smak szparagów, a kurczak w takiej postaci przeniesie Cię w zupełnie nowy świat smaków!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
450 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
|
7
|
sztuk zielonych szparagów
210 g
|
|
0,8
|
szklanki bulionu warzywnego
200 g
|
|
0,3
|
opakowania jogurtu greckiego
100 g
|
|
2
|
plastry startej mozzarelli
30 g
|
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu cayenne
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Przygotowujemy patelnię o średnicy około 24 cm, którą można włożyć do piekarnika (lub naczynie żaroodporne o podobnej wielkości).
Bulion warzywny rozrabiamy zgodnie z instrukcjami na słoiczku
Kurczaka kroimy w małe, równe kawałki. Następnie posypujemy solą, pieprzem oraz pieprzem cayenne do smaku. Cebulę kroimy w małą kostkę. Czosnek drobno siekamy. Szparagi kroimy na 1–2 cm kawałki. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach.
Rozgrzewamy patelnię z oliwą na średnim ogniu. Wrzucamy kurczaka i smażymy na średnim ogniu około 4 minuty, aż delikatnie się zarumieni. Przekładamy kurczaka na talerz.
Wrzucamy cebulę oraz czosnek i smażymy 1 minutę, do zeszklenia. Dodajemy na patelnię szparagi. Doprawiamy solą oraz pieprzem według własnego smaku. Smażymy 2–3 minuty, aż lekko zmiękną, ale pozostaną jędrne.
Wrzucamy z powrotem kurczaka i mieszamy. Wlewamy bulion warzywny i gotujemy na średnim ogniu 2–3 minuty, aż smaki się połączą.
Zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy na 1 minutę, aby temperatura lekko spadła. Dodajemy ser oraz jogurt, mieszamy do połączenia składników. 1/3 sera zostawiamy do posypania wierzchu.
Jeśli chcemy zapiekać danie w naczyniu żaroodpornym, na tym etapie przekładamy danie do przygotowanego naczynia. Wyrównujemy wierzch i równomiernie posypujemy całość resztą sera.
Rozgrzewamy piekarnik do 190°C góra–dół (lub 170°C termoobieg).
Wkładamy patelnię do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 5–7 minut, aż ser na wierzchu całkowicie się rozpuści i lekko się zarumieni.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.