Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Kurczak z kurkami i kopytkami

Kurczak z kurkami i kopytkami

Sezon na grzyby w pełni, więc należy go dobrze wykorzystać! Mamy na to sposób – kurczak z kurkami i kopytkami poleca się na obiad. Soczysty, doprawiony kurkumą i papryką kurczak w połączeniu z mocno grzybowym, gęstym i aromatycznym sosem na bazie kurek i ziół to przepis na iście sezonowe danie na talerzu. Kurki są świetnym urozmaiceniem letniego jadłospisu, a dodatkowo zawierają witaminy z grupy B oraz polifenole. Koniecznie wypróbuj nasz przepis i w pełni wykorzystaj kurkowy sezon! Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
60 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,33/5
(z 3 ocen)
Kurczak z kurkami i kopytkami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

471 kcal Kalorie
31 g Białko
15 g Tłuszcze
55 g Węglowodany
423 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
0,5
opakowania kopytek
250 g
200 g
 mięsa z piersi kurczaka
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
2
szczypty soli
0,5 g
2
szczypty pieprzu
0,5 g
1
łyżeczka kurkumy
2 g
1
łyżeczka papryki słodkiej
3 g

Sos kurkowy:

150 g
 kurek
0,5
szklanki bulionu warzywnego
125 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
ząbek czosnku
6 g
0,5
łyżeczki tymianku suszonego
1,5 g
2
łyżeczki koperku posiekanego
8 g
3
łyżki śmietany 18%
75 g
0,5
łyżki skrobi ziemniaczanej
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

471 kcal Kalorie
31 g Białko
15 g Tłuszcze
55 g Węglowodany
423 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Kopytka przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Mięso kroimy w średniej grubości kostkę, następnie polewamy olejem i posypujemy przyprawami. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy w lodówce na minimum 30 minut. Można przygotować mięso dzień wcześniej i pozostawić w lodówce w przyprawach na całą noc.

3

Kurki dokładnie przemywamy. Cebulę i czosnek drobno siekamy.

4

Na patelni bez dodatku tłuszczu podsmażamy mięso do zarumienienia z każdej strony przez ok. 5-7 minut.

5

Po tym czasie zdejmujemy mięso z patelni. Patelnię pozostawiamy do ponownego użytku.

6

Na patelnię dodajemy cebulę i czosnek, podsmażamy do zeszklenia składników. Następnie na patelnię dodajemy kurki i podsmażamy przez ok. 3 minut, stale mieszając.

7

Gdy kurki będą podsmażone, dodajemy na patelnię mięso, dokładnie mieszamy i całość zalewamy bulionem. Dodajemy koperek. Całość ponownie mieszamy i doprowadzamy bulion do wrzenia.

8

Po 1-2 minutach gotowania bulionu, dodajemy śmietanę. Przed dodaniem śmietany, wlewamy do niej 2 łyżki bulionu, energicznie mieszamy i ponawiamy czynność. Tak zahartowaną śmietanę wlewamy na patelnię i dokładnie mieszamy danie.

9

W 2-3 łyżkach zimnej wody rozrabiamy skrobię, tak by powstała nam bezgrudkowa zawiesina. Wlewamy zawiesinę na patelnię, dokładnie mieszamy sos i gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty aż sos zgęstnieje.

10

Gotowy sos z mięsem podajemy razem z kopytkami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.