Kurczak z kurkami i kopytkami
Sezon na grzyby w pełni, więc należy go dobrze wykorzystać! Mamy na to sposób – kurczak z kurkami i kopytkami poleca się na obiad. Soczysty, doprawiony kurkumą i papryką kurczak w połączeniu z mocno grzybowym, gęstym i aromatycznym sosem na bazie kurek i ziół to przepis na iście sezonowe danie na talerzu. Kurki są świetnym urozmaiceniem letniego jadłospisu, a dodatkowo zawierają witaminy z grupy B oraz polifenole. Koniecznie wypróbuj nasz przepis i w pełni wykorzystaj kurkowy sezon! Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
0,5
|
opakowania kopytek
250 g
|
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
szczypty pieprzu
0,5 g
|
1
|
łyżeczka kurkumy
2 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
Sos kurkowy: |
|
150 g
|
kurek
|
0,5
|
szklanki bulionu warzywnego
125 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku suszonego
1,5 g
|
2
|
łyżeczki koperku posiekanego
8 g
|
3
|
łyżki śmietany 18%
75 g
|
0,5
|
łyżki skrobi ziemniaczanej
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kopytka przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Mięso kroimy w średniej grubości kostkę, następnie polewamy olejem i posypujemy przyprawami. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy w lodówce na minimum 30 minut. Można przygotować mięso dzień wcześniej i pozostawić w lodówce w przyprawach na całą noc.
Kurki dokładnie przemywamy. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
Na patelni bez dodatku tłuszczu podsmażamy mięso do zarumienienia z każdej strony przez ok. 5-7 minut.
Po tym czasie zdejmujemy mięso z patelni. Patelnię pozostawiamy do ponownego użytku.
Na patelnię dodajemy cebulę i czosnek, podsmażamy do zeszklenia składników. Następnie na patelnię dodajemy kurki i podsmażamy przez ok. 3 minut, stale mieszając.
Gdy kurki będą podsmażone, dodajemy na patelnię mięso, dokładnie mieszamy i całość zalewamy bulionem. Dodajemy koperek. Całość ponownie mieszamy i doprowadzamy bulion do wrzenia.
Po 1-2 minutach gotowania bulionu, dodajemy śmietanę. Przed dodaniem śmietany, wlewamy do niej 2 łyżki bulionu, energicznie mieszamy i ponawiamy czynność. Tak zahartowaną śmietanę wlewamy na patelnię i dokładnie mieszamy danie.
W 2-3 łyżkach zimnej wody rozrabiamy skrobię, tak by powstała nam bezgrudkowa zawiesina. Wlewamy zawiesinę na patelnię, dokładnie mieszamy sos i gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty aż sos zgęstnieje.
Gotowy sos z mięsem podajemy razem z kopytkami.