Kurczak z kaszą bulgur, ogórkiem, pomidorem i szpinakiem
Lubisz kasze? To smaczna i bardzo pożywna alternatywa dla makaronów i klasycznych, obiadowych ziemniaków. Kurczak z kaszą bulgur, ogórkiem, pomidorem i szpinakiem to zarazem lekki i sycący posiłek. Jeśli masz ochotę, możesz zapakować do pudełka i zabrać ze sobą w drogę, na kolejny posiłek.
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
100 g
|
kaszy bulgur
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
4
|
łyżeczki natki pietruszki
20 g
|
50 g
|
szpinaku
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1
|
garść listków mięty
2 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka tymianku
3 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem, startym czosnkiem, tymiankiem i skrapiamy oliwą z oliwek (połowa).
Przyprawione mięso pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, tryb góra-dół, przez 18-20 minut.
Pomidora, ogórka i cebulę kroimy w kostkę. Myjemy liście szpinaku. Mięte, natkę pietruszki drobno siekamy.
Do schłodzonej kaszy dodajemy pokrojone warzywa, posiekaną pietruszkę i miętę, liście szpinaku. Skrapiamy sokiem z cytryny, pozostałą oliwą z oliwek, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Gotową kaszę z warzywami podajemy z pieczonym kurczakiem. Smacznego!