Kurczak z jabłkami i rozmarynem oraz puree z dyni
Pełnowartościowy, pyszny obiad w 15 minut? To możliwe! Kurczak z jabłkami i rozmarynem oraz puree z dyni to ekspresowy przepis na posiłek pełen białka, błonnika, beta-karotenu, witamin z grupy B i polifenoli. Słodka dynia i kwaskowate jabłko idealnie przełamują tu delikatny smak kurczaka połączonego z kaszą kuskus. Całość dopełnia jeszcze aromatyczny rozmaryn pełen antyoksydantów. Spróbuj, a pokochasz to proste dania – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
kuskusu
|
150 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
0,5
|
sztuki jabłka
75 g
|
0,5
|
łyżeczki rozmarynu
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
Puree: |
|
150 g
|
przecieru z dyni
|
2
|
łyżeczki masła
10 g
|
0,2
|
szklanki mleka
50 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Mięso kroimy w cienkie paski.
Jabłko kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy mięso oraz jabłko i smażymy całość przez ok. 8 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem wedle uznania.
W tym czasie w rondelku rozgrzewamy masło. Dodajemy przecier z dyni i zagotowujemy. Następnie wlewamy mleko. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym do smaku. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 2 minuty.
Na talerz wykładamy kaszę, mięso z jabłkiem oraz puree z dyni.