Kurczak w sosie szpinakowym z makaronem
Szybkie przygotowanie, długa sytość i mnóstwo wartościowych składników odżywczych: kurczak w sosie szpinakowym z makaronem poleca się na obiad! Jego sekret tkwi w sosie śmietanowo-szpinakowym, który nadaje tej prostej potrawie soczystość i orzeźwiający smak. Dzięki temu dwaj główni bohaterowie – makaron i kurczak zyskują zupełnie nowy, pyszny wymiar. A składniki odżywcze? Znajdziesz tu m.in. moc białka, witamin z grupy B, witaminę C, czy żelazo. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
125 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
75 g
|
szpinaku
|
2
|
łyżki śmietany
50 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
szczypty pieprzu
0,5 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
2
|
łyżeczki masła
10 g
|
50 g
|
makaronu
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso kroimy na kawałki i obtaczamy w przyprawach. Podsmażamy na średnim ogniu, beztłuszczowo przez ok. 10 minut.
Na patelnię dodajemy szpinak, możemy wlać odrobinę wody (1/2 szklanki). Częściowo przykrywamy patelnię i podduszamy szpinak.
Gdy objętość szpinaku delikatnie zmaleje, rozprowadzamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Znowu częściowo przykrywamy i dusimy całość przez ok. 5-10 min. W trakcie duszenia próbujemy i doprawiamy do smaku.
W tym czasie gotujemy makaron według wskazówek na opakowaniu.
Gdy sos z mięsem będą gotowe, wyłączamy palnik, dodajemy masło i całość mieszamy do rozpuszczenia.
Na talerz przekładamy makaron, który podajemy z mięsem w sosie szpinakowym.