Kurczak w marynacie jogurtowej z kurkumą
Idealnie rozgrzewający i sycący – nasz przepis: kurczak w marynacie jogurtowej z kurkumą już na Ciebie czeka. Cały sekret potrawy tkwi w marynacie przygotowywanej na bazie jogurtu, kurkumy, kuminu, soli i pieprzu. Kurczak w tak aromatycznym sosie zestawiony jest z ryżem i gotowaną marchewką. To kolorowe, orientalne danie to nie tylko przepis na szybki, egzotyczny obiad, ale też porządna dawka antyoksydantów i wartości odżywczych. Znajdziesz tu bowiem białko, błonnik pokarmowy, beta-karoten, wapń. Kurczak idealnie sprawdzi się przy jesiennej, deszczowej pogodzie, jako posiłek zabrany do pracy lub na uczelnię. Koniecznie wypróbuj, smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
0,3
|
opakowania jogurtu naturalnego
100 g
|
0,5
|
łyżeczki kurkumy
1 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Do podania: |
|
50 g
|
ryżu białego
|
2
|
sztuki marchewki
160 g
|
2
|
łyżeczki masła
10 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Jogurt z kurkumą dokładnie mieszamy. Dodajemy kumin, paprykę, sól i pieprz wedle uznania.
Mięso wkładamy do przygotowanej marynaty i pozostawiamy w lodówce na ok. 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.
Ryż przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Mięso (z marynatą) przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i całość pieczemy przez ok. 20-25 minut. Po tym czasie możemy sprawdzić mięso, wykonując nacięcie. W razie potrzeby przedłużamy czas pieczenia, jeśli mięso nie ma jasnego koloru w środku.
W tym czasie obieramy marchewkę i gotujemy na parze do miękkości.
Na talerzu układamy ryż i marchewki. Na marchewkach rozprowadzamy masło do rozpuszczenia. Dokładamy upieczone mięso. Przygotowane danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.