
Kurczak słodko-kwaśny
Lubisz niesztampowe kombinacje smaków? Nasz kurczak słodko-kwaśny jest właśnie dla Ciebie! Jaki jest sekret jego niezwykłego smaku? Tkwi on w idealnym połączeniu słodkiego ananasa z egzotycznymi smakami imbiru i sezamu oraz delikatnym mięsem kurczaka. Jest to świetna propozycja na oryginalny obiad, którego smak zachwyci zarówno fanów kuchni Dalekiego Wschodu, jak i tych, którzy na co dzień nie mają z nią do czynienia.

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kurczaka kroimy w cienkie paski i przekładamy do miski. Dodajemy posiekany czosnek i starty imbir, sól oraz pieprz. Całość mieszamy z jedną łyżeczką oliwy
Ryż gotujemy według instrukcji
Paprykę, cebulę oraz marchewkę kroimy w cienkie słupki. Ananasa kroimy w kostkę, brokuły dzielimy na różyczki
Rozgrzewamy patelnię i na mocnym ogniu smażymy kurczaka przez około 4-5 minut. Odkładamy na talerz
Na tę samą patelnię wlewamy łyżeczkę oliwy i wrzucamy warzywa oraz ananasa, smażymy całość około 5 minut aż warzywa się zarumienią
Do warzyw dokładamy mięso oraz sos sojowy i sok z cytryny. Mieszamy i podsmażamy jeszcze przez około minutę
Danie posypujemy szczypiorkiem oraz sezamem
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
