Kurczak po seczuańsku
Kuchnia seczuańska pochodzi z południowo-zachodnich Chin i charakteryzuje się ostrym smakiem mającym przywracać równowagę między yin i yang. Niezwykle popularnymi produktami są w niej, między innymi, imbir, ostra papryka czy czosnek. Jeżeli chcesz przekonać się, jak smakuje potrawa inspirowana tym odległym rejonem Świata, nasz kurczak po seczuańsku jest właśnie dla Ciebie! Ostre przyprawy łączą się z delikatnym mięsem z kurczaka oraz warzywami, dzięki czemu jest to świetna propozycja obiadowa, która na pewno posmakuje wszystkim fanom pikantnej, azjatyckiej kuchni. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
400 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
200 g
|
ryżu basmati
|
1
|
łyżeczka papryki ostrej
3 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
0,5
|
łyżki sosu sojowego
5 g
|
0,5
|
łyżki ketchupu
10 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Rozgrzewamy oliwę (połowa) na patelni i podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i imbir.
Dodajemy pokrojone w słupki marchewkę, paprykę i smażymy dalej.
Wlewamy na patelnie pozostałą oliwę i podsmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka przez 3-4 minuty.
Dodajemy do kurczaka – warzywa, przyprawy, sos sojowy, ketchup i 1/2 szklanki wody.
Zmniejszamy moc palnika, przykrywamy i dusimy przez 15 minut.
Podajemy z ryżem.