Kurczak pieczony z kopytkami i surówką colesław

Kurczak pieczony z kopytkami i surówką colesław

Szukasz oryginalnego pomysłu na wykorzystanie klasycznych produktów? Nasz kurczak pieczony z kopytkami i surówką colesław sprawdzi się idealnie! Dzięki dodatkowi idealnie dopasowanej mieszanki przypraw, danie to zyskuje niepowtarzalny charakter. Posmakuje ono więc zarówno fanom tradycyjnej, polskiej kuchni, jak i poszukiwaczom nowych smaków. Spróbuj koniecznie!

10 min
Czas przygotowania
55 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 4 ocen)
Kurczak pieczony z kopytkami i surówką colesław
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

349 kcal Kalorie
15 g Białko
17 g Tłuszcze
38 g Węglowodany
2057 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
100 g
 udka z kurczaka
0,2
opakowania kopytek
120 g
0,5
łyżeczki tymianku
1,5 g
0,5
łyżeczki rozmarynu
1,5 g
1
łyżeczka czosnku granulowanego
1 g
0,5
łyżeczki papryki suszonej
1,5 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
300 g
 kapusty
4
łyżeczki natki pietruszki
20 g
1
sztuka marchewki
80 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
łyżka octu jabłkowego
10 g
1
łyżka majonezu wegańskiego
25 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

349 kcal Kalorie
15 g Białko
17 g Tłuszcze
38 g Węglowodany
2057 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Kopytka odgrzewamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu produktu.

2

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C, tryb termoobieg (lub 220°C góra–dół).

3

Mięso osuszamy ręcznikiem papierowym. Posypujemy solą, pieprzem, tymiankiem suszonym, suszonym rozmarynem, czosnkiem granulowanym oraz ostrą papryką według włsnego uznania. Skrapiamy oliwą i dokładnie nacieramy przyprawami.

4

Udka układamy w naczyniu żaroodpornym o wymiarach około 20×15 cm. Pieczemy przez 40–50 minut, do momentu gdy mięso będzie miękkie w środku i lekko zrumienione na wierzchu.

5

Kapustę kroimy w cienkie paski o szerokości około 2–3 mm. Marchew ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę oraz natkę pietruszki drobno siekamy.

6

Dodajemy ocet, majonez, sól, pieprz oraz natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 5–10 minut, aby smaki się połączyły.

7

Na talerz wykładamy mięso, kopytka oraz surówkę. Danie podajemy na gorąco

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera