Kurczak pieczony z kopytkami i surówką colesław
Szukasz oryginalnego pomysłu na wykorzystanie klasycznych produktów? Nasz kurczak pieczony z kopytkami i surówką colesław sprawdzi się idealnie! Dzięki dodatkowi idealnie dopasowanej mieszanki przypraw, danie to zyskuje niepowtarzalny charakter. Posmakuje ono więc zarówno fanom tradycyjnej, polskiej kuchni, jak i poszukiwaczom nowych smaków. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
100 g
|
udka z kurczaka
|
|
0,2
|
opakowania kopytek
120 g
|
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
|
0,5
|
łyżeczki rozmarynu
1,5 g
|
|
1
|
łyżeczka czosnku granulowanego
1 g
|
|
0,5
|
łyżeczki papryki suszonej
1,5 g
|
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
|
300 g
|
kapusty
|
|
4
|
łyżeczki natki pietruszki
20 g
|
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
|
1
|
łyżka octu jabłkowego
10 g
|
|
1
|
łyżka majonezu wegańskiego
25 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kopytka odgrzewamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu produktu.
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C, tryb termoobieg (lub 220°C góra–dół).
Mięso osuszamy ręcznikiem papierowym. Posypujemy solą, pieprzem, tymiankiem suszonym, suszonym rozmarynem, czosnkiem granulowanym oraz ostrą papryką według włsnego uznania. Skrapiamy oliwą i dokładnie nacieramy przyprawami.
Udka układamy w naczyniu żaroodpornym o wymiarach około 20×15 cm. Pieczemy przez 40–50 minut, do momentu gdy mięso będzie miękkie w środku i lekko zrumienione na wierzchu.
Kapustę kroimy w cienkie paski o szerokości około 2–3 mm. Marchew ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę oraz natkę pietruszki drobno siekamy.
Dodajemy ocet, majonez, sól, pieprz oraz natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 5–10 minut, aby smaki się połączyły.
Na talerz wykładamy mięso, kopytka oraz surówkę. Danie podajemy na gorąco
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.