Kurczak pieczony z kopytkami i surówką colesław
Szukasz oryginalnego pomysłu na wykorzystanie klasycznych produktów? Nasz kurczak pieczony z kopytkami i surówką colesław sprawdzi się idealnie! Dzięki dodatkowi idealnie dopasowanej mieszanki przypraw, danie to zyskuje niepowtarzalny charakter. Posmakuje ono więc zarówno fanom tradycyjnej, polskiej kuchni, jak i poszukiwaczom nowych smaków. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
udka z kurczaka
|
0,2
|
opakowania kopytek
120 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki rozmarynu
1,5 g
|
1
|
łyżeczka czosnku granulowanego
1 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki suszonej
1,5 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
300 g
|
kapusty
|
4
|
łyżeczki natki pietruszki
20 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
łyżka octu jabłkowego
10 g
|
1
|
łyżka majonezu wegańskiego
25 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Udko doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem, czosnkiem, papryką i skrapiamy oliwą. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 40-50 minut.
Kopytka kupujemy lub możemy przygotować sami: ugotowane ziemniaki należy przepuścić przez praskę, aby były gładkie.
Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną. Na 3 części masy ziemniaczanej dodajemy jedną część masy mąki ziemniaczanej. Całość zagniatamy, formujemy w kuleczki i wycinamy kopytka. Wycięte kopytka gotujemy we wrzącej osolonej wodzie.
Przygotowujemy surówkę: kapustę kroimy w drobne paski. Marchew i cebulę ścieramy na tarce. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, octem jabłkowym, majonezem wegańskim, posiekaną natką pietruszki.
Wszystko przekładamy na talerz, smacznego!