Kurczak pieczony w sosie śliwkowym
Chcesz zachwycić zaproszonych gości? A może masz ochotę na obiad rodem z najlepszej restauracji? Kurczak pieczony w sosie śliwkowym sprawi, że zakochasz się od pierwszego kęsa! Jego sekret tkwi w słodkim sosie śliwkowym, które przełamuje smak mięsa, tworząc iście niebiańską kompozycję. To jednak nie koniec tajemnic tego pysznego dania – bo o rozgrzewający, zimowy aromat dba tu jeszcze cynamon, czyli fantastyczne źródło przeciwutleniających polifenoli. Całość dopełniają rozpływające się w ustach, delikatne kopytka. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
2
|
łyżki sos sojowy
20 g
|
2
|
łyżeczki miodu
24 g
|
3
|
łyżeczki powideł
45 g
|
2
|
łyżeczki oleju
10 g
|
0,5
|
opakowania kopytek
250 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
2
|
łyżeczki oleju
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Sos sojowy, miód, powidła i olej mieszamy. Do marynaty wkładamy kurczaka.
Mięso pieczemy w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 20 – 30 minut (czas pieczenia może się różnić w zależności od grubości plastrów). W ciągu pieczenia kurczaka obracamy 2-3 razy w sosie.
Marchewkę obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Oblewamy olejem, posypujemy cynamonem. Pieczemy z kurczakiem do miękkości.
Gotowego kurczaka podajemy z kopytkami i marchewką.