
Kurczak na parze z ryżem i dynią
Kilka podstawowych składników, 35 minut i lekkostrawny, pełnowartościowy obiad już na Ciebie czeka! Brzmi dobrze? Nasz przepis – kurczak na parze z ryżem i dynią będzie strzałem w dziesiątkę. Trio ryż-dynia-kurczak tworzy tu delikatne połączenie smaków i tekstur – za to charakteru całości dodają tymianek, oregano oraz natka pietruszki. Gotowe danie łagodnie działa na układ pokarmowy i dostarcza mocy białka, polifenoli oraz beta-karotenu. Smacznego!

Kategorie




Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
80 g
|
ryżu białego
|
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łodygi tymianku
2 g
|
0,5
|
łyżeczki oregano
1,5 g
|
150 g
|
dyni
|
1
|
łyżeczka masła
5 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu produktu
W międzyczasie przygotowujemy kurczaka. Do dużego garnka wlewamy wodę do wysokości około 2-3 cm i doprowadzamy ją do wrzenia. Możemy użyć wkładki do gotowania na parze.
Doprawiamy kurczaka solą, pieprzem, tymiankiem i oregano wedle uznania.
Układamy mięso na sitku lub wkładce parowej i umieszczamy ją nad gotującą się wodą. Przykrywamy garnek i gotujemy mięso na parze przez około 15-20 minut. Czas gotowania jest zależny od grubości mięsa, dlatego sprawdzamy jego gotowość, nacinając je w najgrubszym miejscu – wewnątrz powinno być białe i soczyste.
Jednocześnie przygotowujemy dynię. Obieramy ją i kroimy w niewielką 1 cm kostkę. Przekładamy ją do drugiego garnka i zalewamy taką ilością wody, aby przykryła ją na około 1,5 cm.
Gotujemy dynię przez około 10-15 minut, do momentu, gdy będzie miękka. W razie potrzeby, w trakcie gotowania dolewamy wody.
Gotową dynię odcedzamy z nadmiaru wody i rozgniatamy ją widelcem na gładkie purée. Do jeszcze ciepłego purée dodajemy masło i mieszamy do momentu, aż masło się rozpuści i połączy z dynią.
Ugotowanego kurczaka kroimy w plastry lub kostkę.
Na talerze wykładamy ryż, purée z dyni oraz ugotowanego kurczaka.
Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.