Kurczak na parze z ryżem i dynią

Kurczak na parze z ryżem i dynią

Kilka podstawowych składników, 35 minut i lekkostrawny, pełnowartościowy obiad już na Ciebie czeka! Brzmi dobrze? Nasz przepis – kurczak na parze z ryżem i dynią będzie strzałem w dziesiątkę. Trio ryż-dynia-kurczak tworzy tu delikatne połączenie smaków i tekstur – za to charakteru całości dodają tymianek, oregano oraz natka pietruszki. Gotowe danie łagodnie działa na układ pokarmowy i dostarcza mocy białka, polifenoli oraz beta-karotenu. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Kurczak na parze z ryżem i dynią
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

567 kcal Kalorie
51 g Białko
8 g Tłuszcze
77 g Węglowodany
221 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
80 g
 ryżu białego
200 g
 mięsa z piersi kurczaka
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łodygi tymianku
2 g
0,5
łyżeczki oregano
1,5 g
150 g
 dyni
1
łyżeczka masła
5 g
1
łyżeczka natki pietruszki
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

567 kcal Kalorie
51 g Białko
8 g Tłuszcze
77 g Węglowodany
221 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu produktu

2

W międzyczasie przygotowujemy kurczaka. Do dużego garnka wlewamy wodę do wysokości około 2-3 cm i doprowadzamy ją do wrzenia. Możemy użyć wkładki do gotowania na parze.

3

Doprawiamy kurczaka solą, pieprzem, tymiankiem i oregano wedle uznania.

4

Układamy mięso na sitku lub wkładce parowej i umieszczamy ją nad gotującą się wodą. Przykrywamy garnek i gotujemy mięso na parze przez około 15-20 minut. Czas gotowania jest zależny od grubości mięsa, dlatego sprawdzamy jego gotowość, nacinając je w najgrubszym miejscu – wewnątrz powinno być białe i soczyste.

5

Jednocześnie przygotowujemy dynię. Obieramy ją i kroimy w niewielką 1 cm kostkę. Przekładamy ją do drugiego garnka i zalewamy taką ilością wody, aby przykryła ją na około 1,5 cm.

6

Gotujemy dynię przez około 10-15 minut, do momentu, gdy będzie miękka. W razie potrzeby, w trakcie gotowania dolewamy wody.

7

Gotową dynię odcedzamy z nadmiaru wody i rozgniatamy ją widelcem na gładkie purée. Do jeszcze ciepłego purée dodajemy masło i mieszamy do momentu, aż masło się rozpuści i połączy z dynią.

8

Ugotowanego kurczaka kroimy w plastry lub kostkę.

9

Na talerze wykładamy ryż, purée z dyni oraz ugotowanego kurczaka.

10

Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera