Kurczak na parze z młodymi ziemniakami i mizerią
Lekki, ale pożywny, a do tego łatwy w wykonaniu – taki jest nasz kurczak na parze z młodymi ziemniakami i mizerią. Ten pełnowartościowy posiłek sprawdzi się świetnie w ciepły dzień, gdy ciężkie, tłuste potrawy są ostatnim, na co masz ochotę. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
5
|
sztuk ziemniaków
350 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
0,5
|
łyżki octu
5 g
|
0,1
|
opakowania jogurtu
40 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka koperek
4 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kurczaka marynujemy w tymianku, czosnku, soli, pieprzu i oliwie. Możemy od razu ugotować lub pozostawić w marynacie na kilka godzin. Gotujemy na parze przez ok 15 – 20 minut, w zależności od grubości kawałków.
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie.
Ogórka kroimy w cienkie plasterki, doprawiamy solą, pieprzem i octem. Dodajemy śmietanę.
Ugotowane ziemniaki posypujemy koperkiem, podajemy z kurczakiem i mizerią.