Krupnik z kaszą jaglaną

Krupnik z kaszą jaglaną

Krupnik – król tradycyjnych polskich zup. Nasz przepis na to danie zakłada przygotowanie zupy z lekkim twistem – krupnik z kaszą jaglaną, zamiast klasycznie z kaszą jęczmienną. Porównując obie kasze, jaglana zawiera zdecydowanie więcej wartości odżywczych – białka, witamin z grupy B, żelaza i magnezu. Co więcej, kasza jaglana jest bezglutenowa i idealnie sprawdzi się u osób chorujących na celiakię! Zupa jest pełnowartościowa, pełna warzyw, z dodatkiem mięsa z piersi kurczaka, które wzbogaca potrawę w białko. Danie syci i rozgrzewa – i perfekcyjnie sprawdzi się na posiłek w chłodniejszy, jesienny dzień. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,25/5
(z 20 ocen)
Krupnik z kaszą jaglaną
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

501 kcal Kalorie
43 g Białko
15 g Tłuszcze
54 g Węglowodany
1707 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
100 g
 kaszy jaglanej
3
szklanki bulionu warzywnego
750 g
2
sztuki marchewki
160 g
2
sztuki pietruszki
100 g
0,5
sztuki selera korzeniowego
100 g
300 g
 mięsa z piersi kurczaka
2
szczypty soli
0,5 g
3
łyżeczki koperki
12 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

501 kcal Kalorie
43 g Białko
15 g Tłuszcze
54 g Węglowodany
1707 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy. Marchewkę i pietruszkę kroimy w talarki, natomiast seler ścieramy na tarce o grubych oczkach.

2

W średnim rondlu, bez dodatku tłuszczu, podsmażamy warzywa przez około 2–3 minuty, cały czas mieszając.

3

Zalewamy całość bulionem, dodajemy mięso w całości oraz wsypujemy przepłukaną wcześniej kaszę. Doprowadzamy wszystko do wrzenia.

4

Gdy zupa zaczyna się gotować, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy ją na wolnym ogniu przez około 20–25 minut. Co jakiś czas mieszamy, ponieważ kasza jaglana wchłania część bulionu, a my nie chcemy, żeby coś przywarło do dna.

5

Jeśli zauważymy, że zupa robi się zbyt gęsta, dolewamy odrobinę wody lub bulionu, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

6

Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą oraz koperkiem wedle uznania. Wyłączamy ogień, dodajemy oliwę z oliwek i dokładnie mieszamy.

7

Wyjmujemy mięso, szarpiemy je na kawałki za pomocą dwóch widelców albo kroimy na mniejsze części. Następnie dodajemy je ponownie do garnka lub bezpośrednio do talerzy.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera