Krewetki ze słodką kukurydzą i ryżem
Krewetki w lekko orientalnym wydaniu? Mówisz i masz – przepis na krewetki ze słodką kukurydzą i ryżem sprawdzi się idealnie! Cały sekret dania tkwi w ostrym sosie na bazie papryki, cebuli, czosnku, imbiru, pasty miso, kurkumy i pieprzu cayenne. Ostrość sosu przełamuje dodatek słodkiej kukurydzy i soczystych krewetek. Orientalne i pełnowartościowe – tak można podsumować to szybkie danie. Bogate jest w białko, błonnik pokarmowy, antyoksydanty oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Z pewnością nasyci Cię na długo i zaspokoi Twój apetyt na coś egzotycznego. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
ryżu
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
sztuka papryki
170 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
4
|
łyżeczki pasty miso
40 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
1,5
|
łyżeczki kurkumy
3 g
|
20
|
szczypt soli
5 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
1
|
szczypta pieprzu cayenne
0,25 g
|
8
|
łyżeczek oliwy
40 g
|
400 g
|
krewetek
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,6
|
szklanki wody
150 g
|
1
|
sztuka kolba kukurydzy
180 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni tryb góra – dół. Na blaszce w piekarniku możemy od razu nagrzewać naczynie żaroodporne.
Cebulę i paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Do blendera wkładamy pokrojoną cebulę, paprykę, 2 ząbki czosnku, imbir, pastę miso, 1 łyżeczkę kurkumy, sól, erytrol i pieprz cayenne. Blendujemy na jednorodną masę. Wlewamy połowę oliwy i blendujemy jeszcze chwilę.
Krewetki oczyszczamy, przekładamy do miski. Dodajemy pozostałą kurkumę, posiekany ząbek czosnku, sól i pieprz. Pozostałą oliwę rozgrzewamy na patelni, smażymy krewetki, aż się zarumienią. Zdejmujemy z patelni na miseczkę, przykrywamy talerzykiem, aby utrzymać ciepło.
Na patelnię po krewetkach przekładamy puree. Gotujemy na średnim ogniu, aż oliwa zacznie się oddzielać od reszty (ok 8 – 10 min).
Na patelnię dodajemy wodę i mieszamy. Następnie dodajemy ryż, kukurydzę i wodę z usmażonych krewetek (jeśli taka jest w miseczce z krewetkami). Zagotowujemy.
Ryż przekładamy do gorącego naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i pieczemy, aż ryż zmięknie i wchłonie całą wodę ok 25 minut.
Gotowy ryż rozgniatamy widelcem, przekładamy na talerz i podajemy z krewetkami.