
Kremowa polenta z sosem pieczarkowym i kurczakiem
Pizza, spaghetti, a może…polenta? Jeśli lubisz kuchnię włoską, ta tradycyjna potrawa bazująca zwykle na kaszce kukurydzianej jest właśnie dla Ciebie. Świetnie smakuje w wersji z naszego przepisu, jako kremowa polenta z sosem pieczarkowym i kurczakiem. I co ważne – poza niezwykłymi doznaniami smakowymi dostarcza witamin D, B2 i B12, a także aż 43 g białka w porcji. Koniecznie wypróbuj!

Kategorie






Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
60 g
|
kaszy kukurydzianej
|
150 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
7,5
|
sztuki pieczarek
150 g
|
0,5
|
szklanki bulionu warzywnego
125 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
1
|
łyżeczka oliwy
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę kukurydzianą gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kurczaka kroimy w paski. Oprószamy solą, pieprzem i wędzoną papryką według uznania.
Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy mięso na średnim ogniu bez przykrycia przez 5–6 minut, aż się zrumieni z każdej strony. Sprawdzamy, czy mięso w środku ma jasny kolor, w razie potrzeby wydłużamy czas smażenia. Gotowe mięso odkładamy na bok.
Na tej samej patelni smażymy pieczarki z odrobiną soli i czosnku granulowanego przez 5–7 minut, aż się lekko przyrumienią i zmiękną. Wlewamy bulion warzywny, dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu 2–3 minuty, aż sos zgęstnieje. Dodajemy z powrotem mięso, mieszamy i smażymy całość jeszcze ok. 2 minuty do połączenia smaków.
Na talerz wykładamy kaszę kukurydzianą, na nią sos z pieczarkami i kurczakiem. Całość opcjonalnie posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.