Kotlety z młodej kapusty
Jak zrobić pyszne, roślinne kotlety? Wypróbuj nasz przepis na kotlety z młodej kapusty, a przekonasz się, jakie to proste! Ich sekret tkwi w połączeniu soczystej młodej kapusty z wyrazistą, chrupiącą panierką na bazie napoju roślinnego, mąki, płatków kukurydzianych i aromatycznych przypraw. Tak przygotowane kotlety smakują najlepiej podane w towarzystwie pieczonych ziemniaków i świeżej mizerii. A składniki odżywcze? Znajdziesz tu m.in. moc błonnika, beta-karotenu, witaminy C oraz przeciwnowotworowego sulforafanu. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
7
|
sztuk ziemniaków
490 g
|
mizeria: |
|
2
|
sztuki ogórek
300 g
|
1
|
łyżka ocet
10 g
|
0,1
|
opakowania jogurtu roślinnego
20 g
|
800 g
|
kapusty młodej
|
panierka do kapusty: |
|
0,5
|
szklanki napoju roślinnego
125 g
|
1
|
łyżka octu
10 g
|
0 g
|
soli
|
0 g
|
pieprzu
|
2
|
łyżeczki papryki słodkiej
6 g
|
1
|
łyżeczka czosnku
3 g
|
1
|
łyżka majonezu
25 g
|
2
|
łyżki mąki pszennej
24 g
|
6
|
łyżek mąki z ciecierzycy
72 g
|
10
|
łyżek płatków kukurydzianych
40 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie (możemy je wstawić w momencie wkładania kapusty do piekarnika).
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, tryb termoobieg. Warto włączyć tryb grill.
Ogórki myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy ocet, jogurt i przyprawy do smaku (sól, pieprz, erytrol lub więcej octu).
Kapustę kroimy w grube plastry. Najładniejsze kotlety powstaną z plastrów, które będą miały głąb. Jeśli listki kapusty się oddzielają, można je złapać wykałaczkami.
Składniki panierki mieszamy na gęste ciasto (nie dodajemy płatków kukurydzianych). Płatki kruszymy w blenderze lub ręką.
Plastry kapusty obtaczamy w cieście i płatkach kukurydzianych. Wykładamy na papier do pieczenia.
Kotlety pieczemy ok 15 minut do zarumienienia, odwracamy na drugą stronę i ponownie pieczemy do zarumienienia.
Kotlety podjemy z ziemniakami i mizerią.