Kotlety mielone z ziemniakami i kapustą kiszoną
Uwielbiasz klasyczną polską kuchnię? Nasz przepis na kotlety mielone z ziemniakami i kapustą kiszoną jest właśnie dla Ciebie! Poza wyrazistymi kotletami i delikatnymi ziemniaczkami znajdziesz tu także kwaskowatą surówkę z kiszonej kapusty. A warto wiedzieć, że kiszona kapusta to super źródło witaminy C, probiotycznych bakterii i przeciwnowotworowych glukozynolanów. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
500 g
|
mięsa mielonego wieprzowego
|
4
|
łyżki bułki tartej
40 g
|
0,2
|
szklanki wody
50 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
4
|
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
|
7
|
sztuk ziemniaków
490 g
|
5
|
łyżeczek posiekanego koperku
20 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
500 g
|
kapusty kiszonej
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie.
Cebulę siekamy, smażymy na połowie oleju. 2 łyżki bułki tartej namaczamy w wodzie – cała bułka musi wchłonąć wodę.
Mięso doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy cebulę i namoczoną bułkę. Dokładnie wyrabiamy kilka minut.
Z mięsa robimy kotlety, obtaczamy w pozostałej bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Jeśli chcemy, obsmażone kotlety możemy przykryć patelnią i dusić na małym ogniu kolejne 30 minut.
Gotowe kotlety przekładamy na talerz razem z ziemniakami posypanymi koperkiem i kapustą kiszoną. Smacznego!