
Kotlety mielone z kurczaka
Mielone w diecie lekkostrawnej? Tak, ale…musisz pamiętać o kilku zasadach. Zasadach, które spełnia nasz przepis na kotlety mielone z kurczaka. Po pierwsze – ważny jest dobór mięsa – a delikatny kurczak sprawdzi się dużo lepiej od wieprzowiny. I po drugie – znaczenie ma także technika kulinarna – czyli pieczenie zamiast smażenia. Tak przygotowane kotlety możesz podać np. z ziemniaczanym purée i gotowaną marchewką. Smacznego!

Kategorie




Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
150 g
|
mięsa mielonego z kurczaka
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
2
|
łyżki bułki tartej
20 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
szczypty pieprzu
0,5 g
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
2
|
łyżeczki masła
10 g
|
2
|
sztuki marchewki
160 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Bułkę tartą zalewamy wodą (nieco ponad wysokość bułki tartej) i pozostawiamy na chwilę, aż bułka wchłonie wodę.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C, ustawiamy tryb góra-dół lub 160°C w termoobiegu.
Natkę pietruszki drobno siekamy. Mięso mieszamy razem z bułką tartą i natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Formujemy małe kotleciki, które umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie lekko spłaszczamy.
Kotlety pieczemy przez ok. 25-30 minut, aż staną się złociste i chrupiące (w środku mięso powinno mieć jasny kolor).
Obieramy ziemniaki, kroimy je na średniej wielkości kawałki i gotujemy w osolonej wodzie (wlewamy wodę 1,5-2 cm ponad poziom ziemniaków), aż staną się miękkie. Ziemniaki gotujemy na średnim ogniu, pod częściowym przykryciem. Po ugotowaniu odcedzamy je, dodajemy masło i dokładnie rozgniatamy na puree.
Marchewkę obieramy, kroimy na plasterki lub kawałki i gotujemy na średnim ogniu w osolonej wodzie, aż będzie miękka. W trakcie gotowania sprawdzamy twardość marchewki widelcem. Po ugotowaniu odcedzamy.
Na talerzu układamy puree, kotlety i marchew.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.