
Kotleciki z ciecierzycy z młodą kapustą
Szukasz przepisu na wegetariański kotlet, który posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom? Nasz przepis na kotleciki z ciecierzycy z młodą kapustą sprawdzi się idealnie! Ta pełnowartościowa potrawa, zawdzięcza swój wyjątkowy smak dodatkowi masła orzechowego – spróbuj koniecznie, a przekonasz się, że wegańska kuchnia wcale nie musi być monotonna!

Kategorie








Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Kotleciki: |
|
400 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
4
|
łyżeczki natki pietruszki
20 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
2
|
łyżeczki masła orzechowego
20 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
3
|
łyżki mąki pszennej
36 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
Młoda kapusta: |
|
2200 g
|
młodej kapusty
|
4
|
łyżeczki koperku
16 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
łyżeczka mielonego kminku
1 g
|
100 g
|
kaszy kuskus
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ciecierzycę dokładnie odsączamy, składniki na kotleciki mielimy w blenderze (nie mielimy na gładką masę, zostawiamy grudki). Jeśli konsystencja masy na kotleciki jest zbyt sucha, dodajemy stopniowo więcej wody, aby uzyskać wilgotniejszą strukturę. Odstawiamy na 15 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni w trybie góra-dół.
Wilgotnymi rękami formujemy równe kotleciki i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy przez ok 20 – 25 minut, aż będą złociste.
Kuskus zalewamy gorącą wodą 1 cm ponad poziom kaszy, przykrywamy i odstawiamy.
Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju. Kapustę kroimy w cienkie paski i dodajemy do cebuli, przykrywamy i dusimy przez 10 minut. Solimy i wlewamy 200 ml wody, dusimy jeszcze 10 minut. Dodajemy posiekany koperek i kminek, mieszamy.