Kotleciki z ciecierzycy z młodą kapustą
Szukasz przepisu na wegetariański kotlet, który posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom? Nasz przepis na kotleciki z ciecierzycy z młodą kapustą sprawdzi się idealnie! Ta pełnowartościowa potrawa, zawdzięcza swój wyjątkowy smak dodatkowi masła orzechowego – spróbuj koniecznie, a przekonasz się, że wegańska kuchnia wcale nie musi być monotonna!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Kotleciki: |
|
200 g
|
ciecierzycy suchej
|
4
|
łyżeczki natki pietruszki
20 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
2
|
łyżeczki masła orzechowego
20 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
Młoda kapusta: |
|
2200 g
|
młodej kapusty
|
4
|
łyżeczki koperku
16 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
łyżeczka mielonego kminku
1 g
|
100 g
|
kaszy kuskus
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ciecierzycę namaczamy w 600 ml wody przez min. 12 h.
Ciecierzycę odsączamy, składniki na kotleciki mielimy w blenderze z dodatkiem 50 ml wody. Jeśli konsystencja masy na kotleciki jest zbyt sucha, dodajemy stopniowo więcej wody, aby uzyskać wilgotniejszą strukturę. Odstawiamy na 15 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni w trybie góra-dół.
Formujemy kotleciki i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut.
Kuskus zalewamy gorącą wodą 1 cm ponad poziom kaszy, przykrywamy i odstawiamy.
Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju. Kapustę kroimy w cienkie paski i dodajemy do cebuli, przykrywamy i dusimy przez 10 minut. Solimy i wlewamy 200 ml wody, dusimy jeszcze 10 minut. Dodajemy posiekany koperek i kminek, mieszamy.