Kotleciki siekane z przepisu tysiagotuje
Szukasz pomysłu na obiad, który pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli? Postaw na kotleciki siekane z przepisu tysiagotuje! To idealny sposób, by wraz z mięsem do obiadu przemycić warzywa, mozzarellę i moc przypraw. A wszystko w formie wyrazistych, chrupiących kotlecików. Podane z ziemniakami i surówką na bazie sałaty, ogórka i pomidorów sprawdzą się wprost idealnie. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
Kotleciki: |
|
|
500 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
|
0,3
|
opakowania kukurydzy konserwowej
60 g
|
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
|
2
|
sztuki jaja kurzego
112 g
|
|
1,5
|
łyżki mąki pszennej
20 g
|
|
2
|
łyżki mąki ziemniaczanej
20 g
|
|
0,5
|
sztuki sera mozzarella
60 g
|
|
3
|
łyżeczki szczypiorku
15 g
|
|
1
|
łyżeczka czosnku granulowanego
3 g
|
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
|
1
|
łyżeczka majeranku
4 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
Ziemniaki: |
|
|
8
|
sztuk ziemniaków
560 g
|
|
4
|
łyżeczki oliwy
20 g
|
|
1
|
łyżeczka rozmarynu suszonego
3 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
Sałatka: |
|
|
100 g
|
miksu sałat
|
|
10
|
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
|
|
1
|
sztuka ogórka świeżego
150 g
|
|
0,5
|
sztuki cebuli czerwonej
40 g
|
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
|
1,5
|
łyżki soku z cytryny
9 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Obieramy ziemniaki, kroimy je w średniej wielkości łódeczki. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą tak, aby przykrywała ziemniaki, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem około 10 minut, aż lekko zmiękną, ale nie będą całkowicie miękkie. Odcedzamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 190°C (termoobieg 170°C).
Ziemniaki mieszamy w misce z oliwą. Doprawiamy rozmarynem, solą i pieprzem według własnego uznania. Wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozkładamy je równomiernie i pieczemy około 20-30 minut, aż będą złociste i chrupiące.
Obieramy marchewkę i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kroimy paprykę w drobną kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Odsączamy kukurydzę z puszki. Następnie ścieramy mozzarellę na tarce o grubych oczkach.
Kroimy mięso w drobną kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy startą marchewkę, paprykę, kukurydzę, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka, szczypiorek oraz mozzarellę. Doprawiamy papryką słodką, czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem według własnego uznania. Dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły.
Ponownie rozgrzewamy piekarnik do 190°C (termoobieg 170°C).
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy z masy średniej wielkości kotleciki (grubość ok. 1,5 cm). Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut, aż kotleciki się zetną i lekko zrumienią. Jeśli wszystkie składniki mamy przygotowane wcześniej, możemy piec kotleciki równocześnie z ziemniakami.
Myjemy i osuszamy miks sałat. Kroimy pomidorki koktajlowe na mniejsze kawałki, ogórka w półplasterki, a czerwoną cebulę w cienkie piórka.
Do miski wkładamy miks sałat, dodajemy pomidorki, ogórka i cebulę. Polewamy oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem według własnego smaku i mieszamy tuż przed podaniem.
Podajemy kotleciki razem z pieczonymi ziemniakami i świeżą sałatką.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.