
Białkowe babeczki z mięsem i serem
Co powinien zawierać zdrowy posiłek ? Między innymi białko, które powoduje poczucie sytości, jest źródłem energii oraz pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę Dlatego smaczne, proste i zdrowe babeczki z nadzieniem z mięsa mielonego lub sera są idealne – na śniadanie, na kolację czy do pracy. Ooomnomnomnom !

Kategorie






Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
900 g
|
brokułu
|
4
|
ząbki czosnku
24 g
|
15
|
łyżek parmezanu
150 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
10
|
łyżeczek oliwy z oliwek
50 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
400 g
|
mięsa mielonego wołowego
|
0,8
|
szklanki przecieru pomidorowego
200 g
|
12,5
|
łyżki ricotty
250 g
|
2
|
plastry mozzarelli żółtej
30 g
|
10
|
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
3
|
garści świeżej bazylii
9 g
|
2
|
łyżeczki szczypiorku
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Brokuła dzielimy na różyczki, umieszczamy w garnku i nalewamy tyle wody, by swobodnie przykryła brokuła. Brokuła gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem przez około 5-7 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 190°C, tryb góra–dół (lub 170°C z termoobiegiem).
Brokuła, czosnek (połowa), 100 g startego parmezanu, jajko i 20 g oliwy wrzucamy do blendera i miksujemy całość do uzyskania jednolitej masy.
Foremki na babeczki (o standardowej wielkości) smarujemy oliwą.
Gotową masę nakładamy do foremek i formujemy na kształt koszyczków. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut, aż masa się zetnie i lekko zrumieni.
Nadzienie mięsne:
Bazylię, natkę pietruszki, cebulę i resztę czosnku drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy, na średnim ogniu, pozostałą ilość oliwy. Cebulę i czosnek podsmażamy przez kilka minut do zeszklenia.
Następnie dodajemy mięso i smażymy dalej na średnim ogniu, bez przykrycia, przez kilka minut, cały czas mieszając, aż mięso zmieni kolor. Doprawiamy solą oraz pieprzem wedle uznania.
Na patelnię dodajemy pozostały starty parmezan. Posypujemy posiekaną bazylią, natką pietruszki (połowa) i wlewamy passatę. Dokładnie mieszamy. Smażymy całość przez około 3 minuty, aż farsz zgęstnieje. Jeśli po tym czasie jest zbyt rzadki, zwiększamy moc palnika i smażymy do odparowania nadmiaru płynu.
Ser mozzarella ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do części przygotowanych babeczek rozkładamy równomiernie farsz i wierzch posypujemy startym serem.
Nadzienie z ricotty:
Do miseczki wkładamy serek ricotta, dodajemy pozostałą natkę, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
Nadzienie z ricotty rozkładamy równomiernie do pozostałych pustych babeczek.
Po nałożeniu nadzienia układamy pomidorki koktajlowe (możemy je przekroić na mniejsze kawałki). Wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem.