Białkowe babeczki z mięsem i serem

Białkowe babeczki z mięsem i serem

Co powinien zawierać zdrowy posiłek ? Między innymi białko, które powoduje poczucie sytości, jest źródłem energii oraz pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę Dlatego smaczne, proste i zdrowe babeczki z nadzieniem z mięsa mielonego lub sera są idealne – na śniadanie, na kolację czy do pracy. Ooomnomnomnom !

40 min
Czas przygotowania
70 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,69/5
(z 42 ocen)
Białkowe babeczki z mięsem i serem
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low glycemic index Low glycemic index
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

391 kcal Kalorie
25 g Białko
28 g Tłuszcze
13 g Węglowodany
477 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
900 g
 brokułu
4
ząbki czosnku
24 g
15
łyżek parmezanu
150 g
1
sztuka jajka
56 g
10
łyżeczek oliwy z oliwek
50 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
400 g
 mięsa mielonego wołowego
0,8
szklanki przecieru pomidorowego
200 g
12,5
łyżki ricotty
250 g
2
plastry mozzarelli żółtej
30 g
10
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g
3
garści świeżej bazylii
9 g
2
łyżeczki szczypiorku
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

391 kcal Kalorie
25 g Białko
28 g Tłuszcze
13 g Węglowodany
477 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 40 min.
1

Brokuła dzielimy na różyczki, umieszczamy w garnku i nalewamy tyle wody, by swobodnie przykryła brokuła. Brokuła gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem przez około 5-7 minut.

2

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C, tryb góra–dół (lub 170°C z termoobiegiem).

3

Brokuła, czosnek (połowa), 100 g startego parmezanu, jajko i 20 g oliwy wrzucamy do blendera i miksujemy całość do uzyskania jednolitej masy.

4

Foremki na babeczki (o standardowej wielkości) smarujemy oliwą.

5

Gotową masę nakładamy do foremek i formujemy na kształt koszyczków. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut, aż masa się zetnie i lekko zrumieni.

6

Nadzienie mięsne:

7

Bazylię, natkę pietruszki, cebulę i resztę czosnku drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy, na średnim ogniu, pozostałą ilość oliwy. Cebulę i czosnek podsmażamy przez kilka minut do zeszklenia.

8

Następnie dodajemy mięso i smażymy dalej na średnim ogniu, bez przykrycia, przez kilka minut, cały czas mieszając, aż mięso zmieni kolor. Doprawiamy solą oraz pieprzem wedle uznania.

9

Na patelnię dodajemy pozostały starty parmezan. Posypujemy posiekaną bazylią, natką pietruszki (połowa) i wlewamy passatę. Dokładnie mieszamy. Smażymy całość przez około 3 minuty, aż farsz zgęstnieje. Jeśli po tym czasie jest zbyt rzadki, zwiększamy moc palnika i smażymy do odparowania nadmiaru płynu.

10

Ser mozzarella ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do części przygotowanych babeczek rozkładamy równomiernie farsz i wierzch posypujemy startym serem.

11

Nadzienie z ricotty:

12

Do miseczki wkładamy serek ricotta, dodajemy pozostałą natkę, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.

13

Nadzienie z ricotty rozkładamy równomiernie do pozostałych pustych babeczek.

14

Po nałożeniu nadzienia układamy pomidorki koktajlowe (możemy je przekroić na mniejsze kawałki). Wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera