Komosanka z owocami

Komosanka z owocami

Komosa ryżowa, czy też inaczej: quinoa to modelowy produkt wpisujący się w trend superfoods. Nasiona komosy charakteryzują się bowiem fantastyczną kompozycją witamin i składników mineralnych. Znajdziesz tu m.in. mnóstwo żelaza, magnezu, cynku, miedzi, a także witamin z grupy B. I choć quinoa jest najczęściej podawana „na słono”, to idealnie sprawdzi się też w wersji słodkiej. Na przykład…jako komosanka z owocami! Takie super śniadanie na bazie komosy wystarczy wzbogacić w świeże owoce oraz bogatobiałkowy jogurt skyr i gotowe. Możesz cieszyć się unikalnym połączeniem smaku, wartości odżywczych i korzyści zdrowotnych. Koniecznie wypróbuj!

5 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Komosanka z owocami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez soli Bez soli
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

432 kcal Kalorie
26 g Białko
11 g Tłuszcze
61 g Węglowodany
78 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
50 g
 komosy ryżowej
0,6
szklanki wody
150 g
2
łyżeczki masła
10 g
1
opakowanie jogurtu skyr
150 g
0,5
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 g
2
łyżeczki erytrolu
10 g
50 g
 borówek
0,5
sztuki banana
60 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

432 kcal Kalorie
26 g Białko
11 g Tłuszcze
61 g Węglowodany
78 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Komosę płuczemy na sitku. W garnku łączymy komosę i wodę, gotujemy 10 minut pod przykryciem i kolejne 5-10 minut bez przykrycia. Mieszamy aby się nie przypaliła, w razie potrzeby dolewamy nieco wody do garnka.

2

Gdy komosa jest miękka, dodajemy masło, jogurt, ekstrakt waniliowy i erytrol. Dokładnie mieszamy.

3

Podajemy z plasterkami banana i borówkami (borówki możemy też zblendować i przetrzeć przez sitko, robiąc mus).

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.