Kokosowy ryż z mango
Lubisz egzotyczne smaki? Wypróbuj nasz przepis na kokosowy ryż z mango – idealny na słodkie śniadanie lub pyszny, lekki podwieczorek. Kremowe mleczko kokosowe perfekcyjnie łączy się tu z kwaskowatym mango – a całość dopełnia przysmak pewnego znanego literackiego misia – czyli słodki miód. Efekt? Po prostu zniewalający – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
80 g
|
ryżu jaśminowego
|
0,5
|
opakowania mleczka kokosowego
200 g
|
0,5
|
szklanki mleka
125 g
|
0,5
|
szklanki wody
125 g
|
1,5
|
łyżeczki miodu
18 g
|
2
|
łyżki wiórków kokosowych
30 g
|
1
|
opakowanie jogurtu skyr
150 g
|
150 g
|
mango
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż, mleczko kokosowe, mleko, wodę i miód przekładamy do rondelka, mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu. Gotujemy około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Zmniejszamy ogień i gotujemy całość kolejne 15 minut.
Pod koniec gotowania dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
Gotowy ryż przekładamy do miseczki i mieszamy z jogurtem.
Pudding schładzamy w lodówce przez ok. 1h.
Gotowe danie podajemy z kawałkami owoców.