Kokosowo dyniowa zupa z pieczonym tofu

Kokosowo dyniowa zupa z pieczonym tofu

Idealna zupa na jesień? Oczywiście zupa dyniowa! A jeśli masz ochotę na coś nieco bardziej oryginalnego niż zwyczajny krem z dyni, to nasza kokosowo dyniowa zupa z pieczonym tofu będzie strzałem w dziesiątkę! Jej sekret? Słodkie, lekkie składniki – czyli dynia i mleczko kokosowe, aromatyczny, jesienny cynamon i…wyraziste tofu zapieczone z sosem sojowym. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 2 ocen)
Kokosowo dyniowa zupa z pieczonym tofu
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

448 kcal Kalorie
16 g Białko
37 g Tłuszcze
17 g Węglowodany
1320 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
2
szklanki bulionu
500 g
1
sztuka marchewki
80 g
100 g
 dyni
1
opakowanie mleczka kokosowego
400 g
1
plaster imbiru
5 g
0,5
łyżeczki cynamonu
2 g
1
opakowanie tofu
180 g
1
łyżka sosu sojowego
10 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
sztuki chilli
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

448 kcal Kalorie
16 g Białko
37 g Tłuszcze
17 g Węglowodany
1320 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Bulion zagotowujemy, dodajemy pokrojoną marchewkę i dynię. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.

2

Do zupy dodajemy mleczko kokosowe i przyprawy do smaku. Blendujemy na gładki krem.

3

W tym czasie tofu kroimy w kostkę, polewamy sosem sojowym i olejem. Pieczemy w 180 stopniach, aż stanie się złociste.

4

Zupę podajemy z tofu i posiekaną papryczką chilli.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?