![Kokosowe kulki z kaszy manny](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2024/02/08161350/Kokosowe-kulki-z-kaszy-manny.jpg)
Kokosowe kulki z kaszy manny
Lekkie jak chmurka, a jednocześnie pożywne i pełne składników odżywczych. Takie właśnie są nasze kokosowe kulki z kaszy manny, czyli deser, który od pierwszego kęsa zachwyca pełnią smaku i kremową teksturą. A także…swoim podobieństwem do uwielbianych kuleczek Raffaello. Jego sekret? Tkwi w liście składników, na której znajdziesz m.in. aromatyczne mleczko kokosowe, migdały, czy kaszę mannę. Spróbuj, zamknij oczy i rozkoszuj się smakiem oraz podróżą do wnętrza kokosowej kulki, gdzie czeka na Ciebie chrupiące migdałowe serce. Smacznego!
![Kokosowe kulki z kaszy manny](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2024/02/08161357/kokosowe-kulki.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Bez soli](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezsoli.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Na wynos](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/nawynos.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
szklanka mleka
250 g
|
0,3
|
opakowania mleczka kokosowego
125 g
|
85 g
|
kaszy manny
|
4
|
łyżeczki erytrolu
20 g
|
4
|
łyżeczki masła
20 g
|
0,5
|
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 g
|
50 g
|
migdałów
|
4
|
łyżki wiórków kokosowych
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mleko, mleczko kokosowe, masło i erytrol zagotowujemy. Następnie wsypujemy kaszę i gotujemy przez ok. 5 minut (czas liczony od ponownego zagotowania). Podczas gotowania często mieszamy całość, aby zapobiegać przypaleniu.
Na koniec dodajemy aromat i dokładnie mieszamy całość. Odstawiamy do przestudzenia.
Zwilżamy dłonie, nabieramy masy, w środek wciskamy migdał i formujemy kulkę. Gotowe kulki obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Kulki kokosowe chłodzimy w lodowce przez minimum 30 minut.