Kluski leniwe
Smak dzieciństwa? Nasz przepis na kluski leniwe pomoże Ci się przenieść do czasów cudownej beztroski. Do przygotowania tych pysznych, rozpływających się w ustach klusek potrzebujesz tylko 4 składników: jajek, mąki, soli i twarogu. Gotowe kluski leniwe będą świetną bazą do bardziej skomplikowanych potraw – zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Smacznego!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie twarogu półtłustego
250 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
10
|
łyżek mąki pszennej
120 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Twaróg odsączamy w ręcznik papierowy, przekładamy do miski.
Ser dokładnie rozdrabniamy widelcem, dodajemy jajko, sól i mąkę (zostawiamy 2 łyżki do podsypania stolnicy).
Masę dokładnie mieszamy. Na początku możemy to robić widelcem, potem zagniatamy na stolnicy podsypanej mąką. Gotowe ciasto nie powinno przyklejać się do rąk.
Ciasto dzielimy na 2 części. Z każdej robimy wałeczek i dzielimy na równe kluseczki. Pamiętamy, aby w razie potrzeby podsypywać kluski mąką (jeśli tej odłożonej jest za mało, używamy dodatkową porcję).
W dużym garnku zagotowujemy wodę. Kluski wrzucamy pojedynczo, uważając, aby się nie skleiły i nie przykleiły do dna garnka. Wrzucamy powoli, aby nie przerwać wrzenia. Delikatnie mieszamy.
Kluski gotujemy 2 – 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię (możemy sprawdzić 1 kluskę czy środek jest już gotowy)