
Kluski Churros
¡Buenos días! Masz ochotę na słodki posiłek inspirowany kuchnią hiszpańską? Kluski Churros polecają się na śniadanie lub kolację! Te twarogowe kluseczki obtoczone w cynamonie obłędnie smakują połączone z sosem na bazie białej czekolady. A to nie koniec ich zalet – bo jednocześnie dostarczają mnóstwa wapnia, polifenoli oraz białka. Koniecznie wypróbuj nasz przepis, a przekonasz się, że kreatywne gotowanie jest naprawdę proste!

Kategorie





Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
1
|
opakowanie sera twarogowego półtłustego
250 g
|
7
|
łyżek mąki pszennej typ 500
84 g
|
1
|
łyżeczka masła extra
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
2
|
sztuki żółtka jaj
40 g
|
4
|
łyżeczki erytrolu
20 g
|
0,2
|
sztuki czekolady białej
20 g
|
1
|
opakowanie jogurtu skyr
150 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Roztapiamy masło w małym rondelku na małej mocy palnika. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Do dużej miski przekładamy twaróg, żółtka i dodajemy szczyptę soli.
Wlewamy przestudzone, rozpuszczone masło. Wsypujemy mąkę.
Całość zagniatamy na jednolitą masę. Wyrabiamy krótko, tylko do połączenia składników, aby kluski były delikatne i puszyste. Ciasto powinno być miękkie i lekko klejące, ale na tyle zwarte, by dało się formować.
Na lekko oprószonym mąką blacie dzielimy ciasto na 2 części. Z każdej części formujemy wałek o średnicy około 1,5-2 cm.
Wałek kroimy ukośnie, a następnie formujemy kluski o owalnym kształcie.
Do dużego garnka nalewamy wodę (tyle by kluski mogły swobodnie pływać) i zagotowujemy z niewielką ilością soli
Kluski wrzucamy partiami na dużą moc palnika do wrzącej wody. Ważne, aby woda cały czas lekko wrzała.
Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, zmniejszamy moc palnika na średnią i gotujemy je jeszcze przez około 3-5 minut bez przykrycia.
Wyławiamy kluski łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru wody.
W małej miseczce mieszamy erytrytol z cynamonem, tworząc posypkę.
Obtaczamy ciepłe, odsączone kluski w przygotowanej posypce cynamonowej. Kluski powinny być dokładnie pokryte posypką.
Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki. W małym garnku zagotowujemy około 2–3 cm wody. Zmniejszamy moc palnika na małą, ustawiamy miseczkę na garnku tak, aby dno miseczki nie dotykało wody, i rozpuszczamy czekoladę, mieszając od czasu do czasu, aż będzie gładka i jednolita. Zdejmujemy miseczkę z garnka i odstawiamy na 1–2 minuty, aby czekolada lekko przestygła, po czym mieszamy ją z jogurtem do uzyskania jednolitego sosu.
Kluski podajemy z sosem jogurtowym.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.