Klopsiki z selerowo ziemniaczanym puree
Lekki mięsny obiad z nutą kreatywności? Postaw na klopsiki z selerowo ziemniaczanym puree! To delikatne danie obiadowe posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom – i od pierwszego kęsa sprawi, że zapytasz: skąd ten oryginalny smak? Zawczasu odpowiadamy! Żeby obiad smakował jeszcze lepiej klasyczne ziemniaczane puree polecamy wzbogacić w aromatycznego, wyrazistego selera. Niby mała zmiana, a robi wielką różnicę. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
mięsa mielonego z kurczaka
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
1,5
|
szklanki bulionu warzywnego
375 g
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
0,5
|
sztuki selera
100 g
|
2
|
łyżeczki masła
10 g
|
2
|
sztuki buraka
200 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso mielone doprawiamy do smaku i formujemy pulpeciki, następnie gotujemy w bulionie przez 25-30 min (czas liczony od zagotowania).
Ziemniaki oraz seler obieramy i gotujemy do miękkości (ok. 25 min). Podczas gotowania sprawdzamy, czy nie ma potrzeby wcześniejszego wyciągnięcia selera.
Ugotowane ziemniaki tłuczemy. Seler, ziemniaki i masło blendujemy na gładką masę.
Buraki gotujemy do miękkości (można kupić w sklepie już ugotowane buraki). Ścieramy na tarce, dodajemy sok z cytryny i doprawiamy do smaku.
Pulpeciki podajemy z purée oraz buraczkami. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.