Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Klopsiki z selerowo ziemniaczanym puree

Klopsiki z selerowo ziemniaczanym puree

Lekki mięsny obiad z nutą kreatywności? Postaw na klopsiki z selerowo ziemniaczanym puree! To delikatne danie obiadowe posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom – i od pierwszego kęsa sprawi, że zapytasz: skąd ten oryginalny smak? Zawczasu odpowiadamy! Żeby obiad smakował jeszcze lepiej klasyczne ziemniaczane puree polecamy wzbogacić w aromatycznego, wyrazistego selera. Niby mała zmiana, a robi wielką różnicę. Koniecznie wypróbuj!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,50/5
(z 4 ocen)
Klopsiki z selerowo ziemniaczanym puree
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

548 kcal Kalorie
40 g Białko
20 g Tłuszcze
57 g Węglowodany
1784 mg Sód
12 g Błonnik

Składniki
150 g
 mięsa mielonego z kurczaka
1
szczypta soli
0,25 g
0,5
łyżeczki tymianku
1,5 g
1,5
szklanki bulionu warzywnego
375 g
2
sztuki ziemniaków
140 g
0,5
sztuki selera
100 g
2
łyżeczki masła
10 g
2
sztuki buraka
200 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

548 kcal Kalorie
40 g Białko
20 g Tłuszcze
57 g Węglowodany
1784 mg Sód
12 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Mięso mielone doprawiamy do smaku i formujemy pulpeciki, następnie gotujemy w bulionie przez 25-30 min (czas liczony od zagotowania).

2

Ziemniaki oraz seler obieramy i gotujemy do miękkości (ok. 25 min). Podczas gotowania sprawdzamy, czy nie ma potrzeby wcześniejszego wyciągnięcia selera.

3

Ugotowane ziemniaki tłuczemy. Seler, ziemniaki i masło blendujemy na gładką masę.

4

Buraki gotujemy do miękkości (można kupić w sklepie już ugotowane buraki). Ścieramy na tarce, dodajemy sok z cytryny i doprawiamy do smaku.

5

Pulpeciki podajemy z purée oraz buraczkami. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.