Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym z kaszą jęczmienną
Zastanawiasz się, co przygotować na obiad, aby wszystkim smakowało? Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym będą trafnym wyborem. Zobacz nasz przepis!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
300 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
1
|
opakowanie pomidorów konserwowych
400 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
200 g
|
kaszy jęczmiennej
|
1
|
sztuka pora
140 g
|
5
|
opakowań jogurtu naturalnego
100 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
garść bazylii
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Nasze pulpety w sosie pomidorowym są podawane z kaszą jęczmienną. To dobre źródło błonnika, witamin i składników mineralnych. Obfituje m.in. w wapń, żelazo, magnez, potas, a także witaminy z grupy B oraz witaminę A i K. Aby zacząć robić klopsiki z indyka, przygotuj garnek. Wsyp do niego kaszę i wlej wodę. Dokładną instrukcję przygotowania kaszy znajdziesz na opakowaniu.
Przepis na pulpety w sosie pomidorowym zacznij wykonywać od wyjęcia mielonego mięsa z indyka z lodówki. Przygotuj miskę i umieść w niej mięso. Dopraw solą oraz pieprzem.
Wyjmij patelnię. Wymyj cebulę i czosnek. Obierz z łusek. Pulpety z indyka nabiorą smaku, gdy je dodasz. Zanim to zrobisz, pokrój je drobno. Połowę odłóż na później. Włącz palnik pod patelnią i podsmaż pozostałą część.
Podsmażoną cebulę i czosnek dodaj do miski z mięsem. Uformuj pulpeciki z indyka. Zwróć uwagę, aby kulki nie były zbyt duże. To szczególnie dobry pomysł, gdy w masz dziecko niejadka. Znacznie chętniej sięgnie po małe klopsiki.
Przygotuj garnek i zagotuj wodę. Klopsy z indyka wrzucaj do wrzątku. Gotuj je ok. 7 minut.
Teraz będzie Ci potrzebny kolejne naczynie. Weź rondel i wrzuć do niego pozostałą część cebuli oraz czosnku. Podsmaż je. Najwyższa pora na klopsy w sosie pomidorowym, dlatego sięgnij po pomidory z puszki. Zalej nimi cebulę z czosnkiem. Trzymaj na ogniu, aż sos się zagotuje. Po zagotowaniu zmiksuj go. Możesz użyć klasycznego miksera lub blendera. Jeżeli sos zrobił się za gęsty, dolej trochę wody. Pulpety z indyka w sosie pomidorowym zachwycą całą rodzinę, gdy sos będzie dobrze doprawiony. Dlatego dodaj do niego sól i pieprz. Opłucz świeżą bazylię pod bieżącą wodą. Osusz i posiekaj. Jej aromat wspaniale wzbogaci sos. Wrzuć ją teraz do niego. Ponownie zagotuj całość.
Klopsiki w sosie pomidorowym potrzebują jeszcze towarzystwa surówki. Umyj por, przekrój go na pół, a następnie pokrój w paski. Przypraw solą oraz pieprzem. Polej jogurtem i dodaj sok z cytryny. Opłucz natkę pietruszki, posiekaj i połącz z resztą składników.
Wyjmij talerze. Połóż na nich klopsiki i kaszę. Polej sosem. Dodaj surówkę. Gotowane pulpety w sosie pomidorowym prawdopodobnie będą wracać na Twój stół. To delikatne danie idealne również dla dzieci. Smacznego!