![Klejące ostre tofu](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2024/02/06103211/Klejace-ostre-tofu-z-gojujang.jpg)
Klejące ostre tofu
Masz ochotę na tzw. „chińczyka”? Nasza propozycja na klejące ostre tofu to strzał w dziesiątkę, jeśli po głowie chodzi Ci wyraziste danie z kuchni azjatyckiej. Chrupiące, klejące tofu w połączeniu z ryżem i brokułem to prawdziwa eksplozja smaków, a do tego posiłek bogaty w antyoksydanty. Nie czekaj – wypróbuj!
![Klejące ostre tofu](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2024/02/06103218/klejace-ostre.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Bez glutenu](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezglutenu.png)
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez nabiału](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Low fat](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/fat.png)
![Vege](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/vege.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
2
|
łyżki mąki ziemniaczanej
20 g
|
4
|
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
|
Sos: |
|
2
|
łyżki sosu Sriracha
20 g
|
0,1
|
opakowania passaty pomidorowej
60 g
|
1
|
łyżeczka syropu klonowego
10 g
|
Do podania: |
|
75 g
|
ryżu basmati
|
300 g
|
brokuła
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Brokuła gotujemy w wodzie do miękkości.
Tofu kroimy w kostkę. Obtaczamy w mące ziemniaczanej i smażymy na rozgrzanym oleju, aż będzie złote.
Na tej samej patelni, na której smażyliśmy tofu, podgrzewamy sos Sriracha, passatę pomidorową i syrop. Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy tofu i obtaczamy w sosie.
Na talerzu układamy ryż, brokuła i tofu z sosem.