Klejące ostre tofu

Klejące ostre tofu

Masz ochotę na tzw. „chińczyka”? Nasza propozycja na klejące ostre tofu to strzał w dziesiątkę, jeśli po głowie chodzi Ci wyraziste danie z kuchni azjatyckiej. Chrupiące, klejące tofu w połączeniu z ryżem i brokułem to prawdziwa eksplozja smaków, a do tego posiłek bogaty w antyoksydanty. Nie czekaj – wypróbuj!

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Klejące ostre tofu
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

450 kcal Kalorie
18 g Białko
18 g Tłuszcze
55 g Węglowodany
20 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
1
opakowanie tofu naturalnego
180 g
2
łyżki mąki ziemniaczanej
20 g
4
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g

Sos:

2
łyżki sosu Sriracha
20 g
0,1
opakowania passaty pomidorowej
60 g
1
łyżeczka syropu klonowego
10 g

Do podania:

75 g
 ryżu basmati
300 g
 brokuła

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

450 kcal Kalorie
18 g Białko
18 g Tłuszcze
55 g Węglowodany
20 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

2

Brokuła gotujemy w wodzie do miękkości.

3

Tofu kroimy w kostkę. Obtaczamy w mące ziemniaczanej i smażymy na rozgrzanym oleju, aż będzie złote.

4

Na tej samej patelni, na której smażyliśmy tofu, podgrzewamy sos Sriracha, passatę pomidorową i syrop. Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy tofu i obtaczamy w sosie.

5

Na talerzu układamy ryż, brokuła i tofu z sosem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?