Kebab z jackfruitem
Jackfruit to owoc drzewa oficjalnie znanego jako chlebowiec różnolistny, a potocznie…jako drzewo bochenkowe. Jednak wbrew nazwie owoc ten wcale nie przypomina w smaku chleba – i choć dobrze nadaje się do deserów, to może też…zastąpić mięso. Ze względu na swój neutralny smak i konsystencję przypominającą szarpane mięso, jackfruit (zwłaszcza niedojrzały) świetnie sprawdzi się w kuchni wegańskiej. Nie wierzysz? Wypróbuj nasz przepis na kebab z jackfruitem! Jakcfruit fantastycznie komponuje się tu ze świeżymi warzywami oraz wyrazistym sosem – i genialnie zastępuje charakterystyczne kebabowe mięso. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie owoców chlebowca (jackfruit)
400 g
|
1
|
łyżeczka przyprawy gyros
5 g
|
4
|
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
|
1
|
łyżka ketchupu
20 g
|
2
|
łyżeczki majonezu
20 g
|
40 g
|
kapusty czerwonej
|
0,5
|
sztuki marchwi
40 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
sztuki tortilli pełnoziarnistej
120 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Jacfruit przepłukujemy na sitku. Rozdrabniamy na kawałki i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Posypujemy przyprawą gyros.
Kapustę i marchew kroimy w cienkie paski. Dodajemy sól, pieprz, ketchup, majonez i mieszamy.
Na plackach tortilli układamy surówkę i kawałki chlebowca. Zawijamy.
Tortillę możemy podsmażyć na suchej patelni.