Kebab gyros ze schabu wieprzowego z pikantnym sosem
Kebab na diecie? Z nami to możliwe! Jeżeli marzy Ci klasyczny fast-food w zdrowej wersji, koniecznie wypróbuj nasz przepis na kebab gyros. Smażony schab wieprzowy z dodatkiem wyrazistej przyprawy gyros, do tego warzywa, sos i pełnoziarnista tortilla — wszystko to znajdziesz w naszym przepisie. Spróbuj, a przekonasz się, że dieta wcale nie oznacza rezygnacji z ulubionych dań.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
schabu wieprzowego
|
40 g
|
miksu sałat
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
0,5
|
sztuki cebuli czerwonej
40 g
|
2
|
łyżki sosu sriracha
20 g
|
0,1
|
opakowania jogurtu naturalnego
40 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki przyprawy gyros
10 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
sztuki tortilli pełnoziarnistych
120 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kebab ze schabu wieprzowego może smakować w domu jeszcze lepiej niż kupiony. Przede wszystkim możesz samodzielnie wybrać mięso, więc wiesz, czy jest świeże. Przyrządzanie mięsa zacznij od odkrojenia nieapetycznych kawałków błonek czy nadmiaru tłuszczu. Następnie pokrój schab w paski. Teraz dodaj jeden z najważniejszych elementów, czyli przyprawę gyros. Do smaku dodaj też pieprz, a także polej oliwą z oliwek.
W kebabie gyros przepis obejmuje też świeże warzywa. Przygotuj je od razu. Umyj wszystkie pod chłodną, bieżącą wodą. Miks sałat dobrze osusz. Pomidor pokrój na większe kawałki. Ogórek możesz pokroić w kostkę lub plastry. Obierz czerwoną cebulę i pokrój w paski. Przepis na gyrosa wykona nawet mało doświadczona osoba.
Jeżeli chcesz przyrządzić perfekcyjny kebab przepis naszego pomysłu ułatwi Ci zadanie. Pamiętaj, że kebab gyros musi mieć pyszny sos, który połączy wszystkie smaki i sprawi, że danie zyska pikantny charakter. Weź miseczkę, przelej do niej jogurt naturalny. Wymieszaj go z ostrym sosem sriracha. Dodaj sok z cytryny, a następnie przypraw solą oraz pieprzem. Ząbek czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Połącz z resztą sosu i dokładnie wymieszaj.
Przygotowane wcześniej mięso w marynacie smaż na patelni przez ok. 6-7 minut. Najlepiej wybierz średnią moc palnika, aby szybko zaczęło się smażyć, ale nie przypaliło się.
Gotową pełnoziarnistą tortillę podgrzej w piekarniku lub na patelni.
Aby przepis na kebab zakończył się sukcesem, podgrzaną tortillę posmaruj sosem. Ułóż na niej mięso oraz warzywa. Złóż tortillę i dodaj jeszcze trochę sosu. Niezapomnianych wrażeń smakowych!