Kawa cold brew
Uwielbiasz mrożoną kawę? My także! A dowodem na to niech będzie nasz przepis – kawa cold brew. Cały sekret napoju tkwi w przygotowaniu kawy, tzw. maceracji – zmielone ziarna zalewa się zimną wodą i przez 9-10 godzin pozostawia w lodówce. Jest to długotrwały proces, jednak wart swego efektu. Kawa cold brew jest delikatniejsza niż jej parzony odpowiednik oraz pozbawiona nutki goryczy i kwasowości. Podana z lodem i mlekiem stanowi świetnie orzeźwiający napój na upalne dni. Koniecznie wypróbuj, smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
filiżanka kawy
200 g
|
0,2
|
szklanki mleka
50 g
|
2,5
|
sztuki lodu
50 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziarna kawy mielimy dosyć grubo, jeśli używamy zmielonej, pomijamy ten krok. Używamy 70 g ziaren kawy na 1 litr wody (aby uzyskać 200 ml kawy używamy 14 g ziaren).
Kawę przesypujemy do słoika lub butelki, zalewamy zimną wodą i wkładamy do lodówki (nie używamy wrzątku).
Cold brew jest gotowe po ok 9 – 10 godzinach. czas maceracji możemy wydłużyć (warto eksperymentować, która wersja nam najbardziej smakuje).
Kawę przelewamy przez sitko z gazą lub filtr.
Do małego słoiczka wlewamy mleko i dodajemy kostki lodu. Zakręcamy i mocno wstrząsamy. Wylewamy na naszą kawę.