Kaszotto z burakiem
Kaszotto z burakiem to jedno z tych wartościowych dań, które warto przyrządzić na obiad lub kolację. Wyjątkowe połączenie buraka z kaszą i delikatnym mięsem z kurczaka sprawia, że danie jest oryginalnym i wspaniałym rozwiązaniem na różne okazje Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
50 g
|
kaszy jęczmiennej pęczak
|
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
|
150 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
|
1
|
sztuka pora
140 g
|
|
1
|
łodyga selera naciowego
45 g
|
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
|
100 g
|
botwinki
|
|
1
|
szklanka bulionu warzywnego
250 g
|
|
1
|
łyżeczka suszonego tymianku
3 g
|
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Bulion warzywny rozrabiamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu słoiczka. Podgrzewamy, aby był gorący.
Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę (ok. 0,5 cm). Pora kroimy w cienkie półplasterki (ok. 3–4 mm). Seler naciowy kroimy w małe plasterki (2–3 mm). Buraczki z botwinki obieramy i kroimy w cienkie półplasterki (3–4 mm). Liście i łodygi drobno siekamy, odkładamy na później.
Rozgrzewamy dużą patelnię (lub szeroki garnek) na średnim ogniu, bez przykrycia. Wysypujemy pęczak (suche ziarna), dodajemy oliwę i smażymy przez 2–3 minuty, aż pęczak lekko się zrumieni.
Dodajemy wszystkie warzywa na patelnię (oprócz botwinki) i smażymy na średnim ogniu, bez przykrycia, przez ok. 5 minut. Mieszamy co chwilę. Następnie wsypujemy tymianek suszony, mieszamy i smażymy jeszcze 1 minutę.
W tym czasie kurczaka kroimy w małą kostkę (ok. 1–1,5 cm). Doprawiamy solą oraz pieprzem według własnego uznania. Dodajemy do warzyw i smażymy na średnim ogniu, bez przykrycia, przez 3–4 minuty, aż mięso lekko się zarumieni z zewnątrz.
Dodajemy pokrojone buraczki, mieszamy i wlewamy gorący bulion. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
Jeśli płyn nie przykrywa dokładnie pęczaku, dolewamy gorącej wody, aby płynu było 2–2,5 razy więcej niż objętość pęczaku.
Po zagotowaniu zmniejszamy moc palnika na mały ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez ok. 20 minut, aż pęczak zmięknie.
Jeśli płyn zaczyna odparowywać zbyt szybko, dolewamy odrobinę gorącej wody. Jeśli sos jest zbyt rzadki, gotujemy przez chwilę bez przykrycia, aby odparował.
Liście i łodygi botwinki dodajemy na patelnię, wciskamy je w potrawę drewnianą łyżką, przykrywamy i gotujemy jeszcze 5 minut, aż liście zmiękną.
Odkrywamy, mieszamy, sprawdzamy konsystencję (w razie potrzeby dodajemy odrobinę gorącej wody lub odparowujemy nadmiar zwiększając moc palnika). Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Gotowe danie przekładamy na talerz i podajemy na gorąco.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.