Kaszotto z burakiem
Kaszotto z burakiem to jedno z tych wartościowych dań, które warto przyrządzić na obiad lub kolację. Wyjątkowe połączenie buraka z kaszą i delikatnym mięsem z kurczaka sprawia, że danie jest oryginalnym i wspaniałym rozwiązaniem na różne okazje Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
kaszy jęczmiennej pęczak
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
150 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
sztuka pora
140 g
|
1
|
łodyga selera naciowego
45 g
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
100 g
|
botwinki
|
1
|
szklanka bulionu warzywnego
250 g
|
1
|
łyżeczka suszonego tymianku
3 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Na dużą patelnię wsypujemy kaszę, dodajemy oliwę (połowa) i chwilę podsmażamy.
Cebulę, selara i pora kroimy na małe kawałki. Dodajemy do kaszy, podsmażamy ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Dodajemy tymianek i pozostałą oliwę.
Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy na patelnię, smażymy 3-4 minuty.
Następnie dodajemy obrane i pokrojone na półplasterki buraczki z botwinki (liście zachowujemy), wlewamy gorący bulion. Doprawiamy pieprzem i solą.
Po zagotowaniu przykrywamy pokrywą i gotujemy przez ok. 20 minut.
Po tym czasie otwieramy garnek, dodajemy posiekane liście botwinki (wraz z łodygami), wciskamy je drewnianą łyżką w składniki na patelni, przykrywamy i gotujemy kolejne 5 minut.
Na koniec mieszamy, gotowe danie posypujemy natką pietruszki.