
Kaszotto z kurczakiem i szpinakiem
Ta potrawa to świetny pomysł na zdrowe i sycące danie jednogarnkowe, którego przygotowanie nie zajmie nam więcej niż kilkanaście minut. Kaszotto z kurczakiem i szpinakiem można podać na rodzinny obiad, ciepłą kolację lub jako gorącą przekąskę na przyjęciu.

Kategorie












Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
100 g
|
kaszy gryczanej
|
1
|
szklanka bulionu warzywnego
250 g
|
1,5
|
sztuki pora
210 g
|
100 g
|
kapusty pekińskiej
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
100 g
|
szpinaku
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
łyżeczka gałki muszkatołowej
1 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gryczaną przepłukujemy na sitku pod bieżącą zimną wodą i odstawiamy. Kurczaka kroimy w średnią kostkę (ok. 1,5-2 cm). Doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano według własnego uznania.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Pora kroimy w cienkie półplasterki. Kapustę pekińską szatkujemy w cienkie paski.
Na dużej, głębokiej patelni lub w szerokim garnku rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Dodajemy cebulę, czosnek oraz pora. Smażymy pod przykryciem przez około 2 minuty, co jakiś czas mieszając, aż warzywa lekko zmiękną.
Warzywa przekładamy do miseczki, a na tę samą patelnię wkładamy mięso. Smażymy na średnim ogniu bez przykrycia przez około 4–5 minut, aż mięso się lekko zrumieni.
Wlewamy bulion warzywny, przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu przez około 5 minut. Dodajemy suchą kaszę gryczaną, mieszamy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 12–15 minut, aż kasza gryczana wchłonie większość płynu i będzie miękka. Jeśli płyn odparuje zbyt szybko, dolewamy niewielką ilość gorącej wody.
Dodajemy kapustę pekińską i gotujemy bez przykrycia, mieszając, przez około 2–3 minuty, aż nadmiar płynu odparuje.
Na koniec dodajemy szpinak i usmażone wcześniej warzywa. Doprawiamy gałką muszkatołową według uznania. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu przez około 1–2 minuty, aż szpinak wyraźnie zmniejszy objętość.
Gotowe danie przekładamy na talerz i podajemy na ciepło.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.