Kaszotto z kurczakiem i szpinakiem

Kaszotto z kurczakiem i szpinakiem

Ta potrawa to świetny pomysł na zdrowe i sycące danie jednogarnkowe, którego przygotowanie nie zajmie nam więcej niż kilkanaście minut. Kaszotto z kurczakiem i szpinakiem można podać na rodzinny obiad, ciepłą kolację lub jako gorącą przekąskę na przyjęciu.

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,18/5
(z 11 ocen)
Kaszotto z kurczakiem i szpinakiem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

435 kcal Kalorie
33 g Białko
14 g Tłuszcze
48 g Węglowodany
596 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
200 g
 mięsa z piersi kurczaka
100 g
 kaszy gryczanej
1
szklanka bulionu warzywnego
250 g
1,5
sztuki pora
210 g
100 g
 kapusty pekińskiej
0,5
sztuki cebuli
40 g
100 g
 szpinaku
1
ząbek czosnku
6 g
1
łyżeczka gałki muszkatołowej
1 g
1
łyżeczka oregano
3 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

435 kcal Kalorie
33 g Białko
14 g Tłuszcze
48 g Węglowodany
596 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Kaszę gryczaną przepłukujemy na sitku pod bieżącą zimną wodą i odstawiamy. Kurczaka kroimy w średnią kostkę (ok. 1,5-2 cm). Doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano według własnego uznania.

2

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Pora kroimy w cienkie półplasterki. Kapustę pekińską szatkujemy w cienkie paski.

3

Na dużej, głębokiej patelni lub w szerokim garnku rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Dodajemy cebulę, czosnek oraz pora. Smażymy pod przykryciem przez około 2 minuty, co jakiś czas mieszając, aż warzywa lekko zmiękną.

4

Warzywa przekładamy do miseczki, a na tę samą patelnię wkładamy mięso. Smażymy na średnim ogniu bez przykrycia przez około 4–5 minut, aż mięso się lekko zrumieni.

5

Wlewamy bulion warzywny, przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu przez około 5 minut. Dodajemy suchą kaszę gryczaną, mieszamy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 12–15 minut, aż kasza gryczana wchłonie większość płynu i będzie miękka. Jeśli płyn odparuje zbyt szybko, dolewamy niewielką ilość gorącej wody.

6

Dodajemy kapustę pekińską i gotujemy bez przykrycia, mieszając, przez około 2–3 minuty, aż nadmiar płynu odparuje.

7

Na koniec dodajemy szpinak i usmażone wcześniej warzywa. Doprawiamy gałką muszkatołową według uznania. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu przez około 1–2 minuty, aż szpinak wyraźnie zmniejszy objętość.

8

Gotowe danie przekładamy na talerz i podajemy na ciepło.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera