Kaszotto z kurczakiem i szpinakiem
Ta potrawa to świetny pomysł na zdrowe i sycące danie jednogarnkowe, którego przygotowanie nie zajmie nam więcej niż kilkanaście minut. Kaszotto z kurczakiem i szpinakiem można podać na rodzinny obiad, ciepłą kolację lub jako gorącą przekąskę na przyjęciu.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
100 g
|
kaszy gryczanej
|
1
|
szklanka bulionu warzywnego
250 g
|
1,5
|
sztuki pora
210 g
|
100 g
|
kapusty pekińskiej
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
100 g
|
szpinaku
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
łyżeczka gałki muszkatołowej
1 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano.
Czosnek, cebulę i pora siekamy. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojone warzywa, przykrywamy na 2 minuty.
Warzywa przekładamy do miseczki, dodajemy na patelnię kurczaka i podsmażamy przez kilka minut, wlewamy bulion, przykrywamy na 5 minut.
Dodajemy kaszę gryczaną suchą i mieszamy.
Po kilku minutach dodajemy kapustę i smażymy, mieszając, aż odparuje nadmiar wody, a kasza będzie miękka (w razie potrzeby dolewamy wody).
Na koniec dodajemy szpinak, usmażone warzywa i gałkę. Podgrzewamy, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Smacznego!