
Kasza jaglana z indykiem i pesto pietruszkowym

Kategorie





Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
kaszy jaglanej
|
150 g
|
mięsa z piersi indyka
|
1
|
sztuka bakłażana
200 g
|
2
|
łyżki pesto pietruszkowego z chilli
40 g
|
3
|
łyżeczki oliwy
15 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku suszonego
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną dokładnie przepłukujemy najpierw zimną, potem wrzątkiem. Następnie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu produktu.
Pesto przygotowujemy zgodnie z przepisem: https://centrumrespo.pl/przepisy/pesto-pietruszkowe-z-chilli/
Bakłażana kroimy w cienkie plastry (ok. 0,5 cm), układamy na dużym talerzu lub desce i oprószamy solą. Odstawiamy na 15 minut, aż puści sok. Następnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C (góra-dół lub 180°C z termoobiegiem).
Indyka kroimy w średniej wielkości plastry i przekładamy do miski razem z bakłażanem. Całość mieszamy z oliwą. Doprawiamy papryką słodką, tymiankiem, czosnkiem, solą i pieprzem wedle własnego uznania.
Układamy wszystko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20–25 minut, aż mięso będzie upieczone (o jasnym kolorze w środku), a bakłażan miękki i lekko zrumieniony.
Ugotowaną, gorącą kaszę mieszamy razem z pesto pietruszkowym.
Kaszę z pesto podajemy z pieczonym indykiem i bakłażanem.